fbpx

Tko kaže da država nema novca? Agencija za plaćanje u poljoprivredi nabavila 3D televizore za 121,167,83 kuna!

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provodi velike mjere štednje. Tako su prije nepuna dva mjeseca nabavili čak devet TV uređaja vrijednosti 121,167,83 kuna. Riječ je o vrhunskim LED 3D televizorima marke LG i Samsung, a samo jedan od njih stoji čak 35 tisuća kuna.

Iako je iz računa kojeg Index posjeduje vrlo jasno naznačeno kako se radi o TV uređajima, u Agenciji su nam odgovorili da oni nemaju čak ni TV priključak. Postavlja se jasno pitanje zašto su onda uopće kupovali tako skupocjene TV uređaje i to u vrijeme krize kad Vlada najavljuje stroge rezove.

“Multifunkcionalnim displejima štedimo”

Iz Agencije za Index tvrde kako su lani proveli nabavu 9 multifunkcionalnih displeja u iznosu od 96.934,26 kuna, sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

“Moramo napomenuti da Agencija za plaćanja nema TV priključak. Spomenutih 9 multifunkcionalnih displeja spojeno je na Intranet Agencije (ključan za naše poslovne procese), a raspoređeni su po sobama u kojima se održavaju obavezne edukacije za naše zaposlenike, te za zaposlenike naših partnerskih institucija. Upravo zbog stručnosti i kapacitiranosti naših zaposlenika, Agencija za plaćanja postala je prva institucija u Hrvatskoj koja je uvrštena na listu tzv. “mandatnih tijela” EU. Tako će naše stručnjake, kroz Twinning projekte, ubuduće plaćati EU za davanje ekspertize drugim zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU”, stoji u odgovoru Agencija za plaćanje u poljoprivredi.

Ističu kako su nabavom tih, kako ih nazivaju, multifunkcionalnih displeja, napravili veliku uštedu jer njihovi djelatnici ne moraju stalno putovati u Bruxelles.

Agencija: Odradili smo već 4 videokonferencije u dva mjeseca

“Zahvaljujući toj opremi, u Agenciji su održane 4 videokonferencije s Briselom (tokom dva mjeseca od nabavke opreme). Već prva održana videokonferencija otplatila je ulaganje u navedenu opremu, jer na videokonferenciji sudjeluje prosječno 18 ljudi, a ukupni trošak službenog putovanja u Brisel za jednog čovjeka po danu iznosi otprilike 5.500 kuna”, kažu nam u Agenciji.

Tvrde kako je računica vrlo jasna, te da je ova nabava dugoročno smanjila neophodne komunikacijske troškove Agencije za plaćanja i u konačnici uštedjela proračunski novac koji bi, kako tvrde, bio utrošen za obavezne putne troškove, smještaj i dnevnice njihovih zaposlenika u zemlji.

“Imamo 21 regionalni ured u RH i inozemstvu, a time smo uštedjeli i za troškove tiskanja papira, velikih strukturiranih tablica, digitalnih ortofoto karata i sličnih dokumenata koji su osnovni za rad Agencije za plaćanja te neophodni u provedbi edukacija zaposlenika”, objašnjava Agencija.

Za opremanje ureda Agencija dobila 110 milijuna kuna od EK, ali ni to im nije dovoljno

U Agenciji ističu kako su zahvaljujući uspostavi Integriranog administrativnog i kontrolnog sustava (IAKS), dobili akreditaciju za provedbu poljoprivrednih fondova Europske unije.

“Kako bi kvalitetno izgradila svoje kapacitete za provedbu IAKS-a i zadovoljila stroge akreditacijske kriterije, Europska komisija je Agenciji do sada dala 110 milijuna kuna za opremanje središnjeg i 21-og regionalnog ureda (kompjuterima, pisačima, GPS uređajima, digitalnim kamerama, opremom za podatkovni centar i komunikacijsku infrastrukturu, fizičku sigurnost i automobile) te edukaciju naših zaposlenika”, tvrde u Agenciji.

No, osim što EK sa 110 milijuna kuna financira opremanje ureda Agencije i edukaciju njihovih zaposlenika, ni to očito nije bilo dovoljno pa je Agencija sama iz vlastitih proračunskih sredstva platila dotičnih 9 multifunkcionalnih displeja.

Iako kažu kako su ih sami financirali iz svog proračuna, valja naglasiti da njihov proračun pune svi stanovnici Hrvatske kroz poreze i prirez.

Magic Remote daljinski i 3d naočale za zaposlenike u Agenciji

“Uz elegantan izgled TV postaje pravi statusni simbol, dragulj u dnevnoj sobi. Zajedno s LG Smart TV funkcijama i Magic Remote daljinskim upravljačem mogućnosti su gotovo beskrajne, bilo da pretražujete internet, pregledavate premium 3D sadržaj ili uživate u igrama. Nezaboravna slika sada dolazi s nadmoćnom kvalitetom zvuka zahvaljujući 4.1 kanalnim kliznim zvučnicima. Za razliku od konvencionalnih 3D TV, LG CINEMA 3D Smart TV je certificiran bez treperenja i također pruža svjetliju 3D sliku. Navedeno je ugodnije oku, te pruža jasniji 3D prikaz. CINEMA 3D naočale su lagane, bez treperenja, bez baterije, bez muke i ekonomične, čime omogućuju veću udobnost i praktičnost.”, samo je dio opisa najskupljeg televizora u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj.

Izvor: Index.hr