fbpx

U 12 sati stat će vlakovi, autobusi… nastava će biti skraćena

Sindikalci pozvali na “ustrajnost do prijevremenih izbora” te Vladu i ministre prozvali zbog nesposobnosti

Od 12 do 14 sati danas se održava opći štrajk solidarnosti kao podrška ZRC-u Lipik i Areni Pula koji su u štrajku.

Kako javljaju 24 sata, točno u podne autobusi i tramvaji stat će na pet minuta. HŽ je objavio da vlakovi neće voziti od 12 do 14 sati. Nastava u školama trajat će do 12 sati. Starije će učenike nakon toga pustiti kućama, a za mlađe će biti organiziran dnevni boravak. Na fakultetima se od 12 do 14 sati neće održavati predavanja, a sindikati su pozvali i tijela državne uprave da ne rade u tom razdoblju.

Solidariziranjem su sindikalci našli formulu da provedu neki oblik općeg štrajka, pojam kakav važeći Zakon o radu ne poznaje, za razliku od štrajka solidarnosti. Povede li Sabor sutra raspravu o izmjenama ZOR-a, a po svemu sudeći hoće, na Markovu trgu istodobno će se prosvjedovati, najavili su sindikalni čelnici.

– Ovakav oblik štrajka dosad nije provođen, to je upozoravajući štrajk i priprema za nešto što će uslijediti kasnije – kazao je Krešimir Sever dodavši da bi “mudra vlast znala prepoznati znake vremena”. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija ”U mreži Prvog” rekao je kako očekuju da se nacija probudi, javlja HRT.

– Naši građani pokazuju srčanost i zajedništvo u mnogim humanitarnim akcijama, dok nam istovremeno kod ovakve vrste djelovanja nedostaje društvene solidarnosti. Razlog tome je jer su političke elite ubile ljude u pojam – kazao je Sever i dodao da će se ovakve akcije solidarnosti provoditi i ubuduće.

Ozren Matijašević uzvratio je premijeru, koji je kazao da “sindikati galame”, da to vrište podaci o 384 tisuće nezaposlenosti i trećini siromašnih građana te pozvao na “ustrajnost do prijevremenih izbora”. Vilim Ribić nazvao je Vladu nesposobnom organizirati društvo.

Izvor: Večernji list