fbpx

U Gaženicu stižu kontejneri!

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je prije nekoliko dana lokacijsku dozvolu za gradnju privremenih objekata u sklopu trajektnog terminala u Gaženici. To znači da postaju izgledne najave o stavljanju nove luke u funkciju već početkom srpnja ove godine.

Iz Ministarstva graditeljstva smo dobili detaljno obrazloženje načina na koji je ipak doneseno privremeno rješenje i bez suglasnosti Grada Zadra.

Planiranom izmjenom predviđa se izgradnja privremene zgrade terminala (na mjestu Parka tisuću otoka) i postavljanje privremenog punkta za djelatnike MUP-a i carine (na južnom dijelu međunarodnog terminala), što predstavlja privremeno rješenje kojim će se osigurati minimalni tehnički uvjeti za nesmetano i sigurno obavljanje prometa na lučkom području, a sve s ciljem stavljanja u funkciju već izgrađenih prometnih i manipulativnih površina.

Prema mišljenju ovog Ministarstva, predmetna izmjena lokacijske dozvole ne prejudicira rješenje trajektnog terminala bez centralne zgrade, već naprotiv uvažava sve potrebe prostora za nesmetanu izgradnju iste, istovremeno omogućavajući funkcioniranje izgrađenih prometnih i manipulativnih površina, te je upravo izgradnja ove faze (privremene zgrada terminala i privremenog punkta za djelatnike MUP-a i carine) u funkciji realizacije sljedećih faza, pa tako i izgradnje centralne zgrade terminala kao konačnog rješenja.

 Izvor: Zadarski list/Zdanas