fbpx

U Zagrebu je proglašeno redovno stanje obrane od poplave

U Zagrebu je proglašeno redovno stanje obrane od poplave nakon što je u 11 sati zabilježen porast vodostaja Save na mjernom mjestu Zagreb I, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Zbog naglog topljenja snijega i obilnih padalina jučer i noćas došlo je do poplavljivanja stanova i poslovnih prostora na rubnim područjima Zagreba, ali i u samom gradu.

Gradska Javna vatrogasna postrojba uz pomoć dobrovoljnih vatrogasnih društava imala je više od 170 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata, a mnoge intervencije još su u tijeku.

U gradskom Uredu za upravljanje u hitnim situacijama očekuju još puno problema na terenu, nakon što su njihovi službenici proveli noć u koordiniranju odgovora žurnih službi.

Redovno stanje obrane od poplave za Grad Zagreb proglašava se na vodostaju od 350 centimetara, a izvanredne mjere 450 centimetara (izvanredno stanje na 550 centimetara).

Hrvatske su vode upozorile su na mogućnost prelijevanja reterniranih voda iz potoka Vrapčak iz kazete Jarun preko prometnice koja ide oko Jarunskog jezera. Obaviješteni su nadležni iz ŠRC Jarun i pripremaju se za prelijevanje vode.

Građane koji su parkirali svoje automobile na području ŠRC Jarun, moli se da ih što prije premjeste kako bi izbjegli štetu i omogućili žurnim službama uvjete za rad.

Na širem zagrebačkom području došlo je znatnog prelijevanja vode po kolnicima pa su neke prometnice zatvorene, a na većini je otežan promet. Policija i Zagrebačke ceste su postavile signalizaciju, a vozače se poziva da se pridržavaju istaknutih upozorenja.

S obzirom na rekordne padaline koje su pogodile zagrebačko područje, počeli su i problemi s klizištima, a Sljemenska je cesta zatvorena za promet zbog velike količine zemlje na kolniku.

Sve su žurne službe na terenu i pružaju pomoć, kažu u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, koji moli građane za strpljenje.

Na terenu i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama

Uz vatrogasce i radnike vodoprivrede na terenu su bili i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, čiji nas je pročelnik Pavle Kalinić izvijestio o trenutnom stanju na terenu.

“Sve je to više-manje funkcioniralo i funkcionira zahvaljujući službama koje postoje u Gradu Zagrebu, a nažalost, ima tu i niz objektivnih problema u Gradu Zagrebu, recimo u Sesvetskom Kraljevcu je problem bio zbog nedovoljnog broja odvodnih kanala. Došli su vatrogasci i pokušavali su ispumpavati vodu, međutim, problem je bio taj što se ta voda nije imala gdje ispumpati”.

No, mjesta za paniku nema, opasnost od poplava u Gradu Zagreba ne postoji, smiruje Kalinić zabrinute građane.

“Sad je najkritičnija situacija zato što ide ovaj vodeni val, to će onda biti kritično za Sisak, ne za Grad Zagreb, zato što Zagreb ima kvalitetno sagrađene nasipe još iz ’64. godine, kao i odteretni kanal Odra- Sava koji nažalost, nikad nije produžen, međutim, on funkcionira odlično. Tako da za Grad Zagreb ne postoji opasnost, osim kad se visoki vodostaj ne bi udružio s nečime drugim. Primjerice, da se dogodi potres pa da popusti negdje nasip, onda bi moglo biti problema”, kaže Kalinić.

Poplavljene kuće u Sesvetskom Kraljevcu

U Sesvetskom Kraljevcu poplavljeno je 70-tak kuća. Na terenu su radnici vodoprivrede i vatrogasci te djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Grade se i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima.

U centru Dugog Sela poplavljeni su kolnici i pločnik, a voda je prodrla i u podrume. U zagrebačkom kvartu Staro Brestje, točnije u ulici Emanuela Vidovića zbog velike količine kiše, voda je sinoć poplavila prizemlja i podrume zgrada. Stanari su se satima borili s vodom, a na terenu su bili i vatrogasci.

Karlovac: Zbog rasta vodostaja Kupe izvanredne mjere obrane od poplave

Vodostaji karlovačkih rijeka i dalje su u porastu. Kupa se u 10 sati popela na visokih 786, a Korana na 767 centimetara. Nedostaje svega 15-ak centimetara od proglašavanja izvanrednog stanja, a izvanredne mjere obrane od poplave na snazi su još od rano jutros.

U Hrvatskim vodama očekuju da bi vodostaji trebali dosegnuti maksimum tijekom prijepodneva i da će nakon toga početi padati.

Izlijevaju se i Mrežnica i Dobra, a posebno Korana, kao i svi ostali vodotoci na širem području Karlovca, Duga Rese i Barilovića.

Zbog izlijevanja Kupe na prometnicu u Koritinji zatvorene su državne ceste D36 Šišljavić-Koritinja, D6 kod Okića, G. Pokuplje – Levkušje, u Logorištu, Mala Švarča te mnoge lokalne ceste. Pod vodom je i dio državne ceste D6 u Okiću kod Vojnića, jer je i Radonja s pritokama previsoka za svoja korita.

U Karlovcu je pod vodom Obala Trnskog, podvožnjak Ilovac, a na terenu su još od jučer popodne ekipe za promatranje stanja i interventne ekipe vatrogasaca i komunalnih poduzeća.

Osim što se voda crpi tamo gdje to može pomoći da ne poplavi prometnice, oni čiste nabujale grabe i kanale kako bi se postigao veći kapacitet za prihvat oborinskih voda, kazao je Martin Barić, pročelnik karlovačkog Centra 112.

Stanje u Vrbovcu i dalje ozbiljno

Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije priopćio je kako je jutros održao izvanrednu sjednicu. Zaključeno je kako je uslijed obilnih kiša, topljenja snijega, rasta podzemnih voda te začepljenih kanala došlo do plavljenja na više lokacija na području Velike Gorice, Vrbovca, Ivanić-Grada, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline te općina Gradec, Rakovec, Farkaševec, Pisarovina, Orle, Pokupsko i Brckovljani.

Stanje na području Vrbovca i dalje je ozbiljno, osobito u naselju Luka, a naselju Brčevec može se prići cestom, što jučer nije bio slučaj. Zoran Marković iz Hrvatskih voda istaknuo je i kako je najkritičnije na velikogoričkom području tj. u Petrovini, Mraclinu i Čičkoj Poljani.

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a jutros iza 5 sati proglašeno je izvanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu. Tamo je u 7 sati izmjeren maksimalni vodostaj ikad od 622 centimetra.

Damir Pilčik iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb te Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije istaknuli su kako su iznimno zadovoljni s aktivnostima lokalnih snaga i vatrogasaca.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju stanovnike da postoji opasnost da je uslijed nadiranja voda došlo do onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda. Stanovnici se mole da bistru vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili pak napajanja životinja prethodno prokuhaju.

Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati, ili je nakon prokuhavanja treba spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija. Ukoliko je voda zamućena ne smije se konzumirati niti nakon prokuhavanja, budući da se prokuhavanjem ne uništavaju kemijske tvari koje su dospjele u vodu. Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik Stožera zaštite i spašavanje Zagrebačke županije Rudolf Vujević obići će danas u 11 sati najkritičnije lokacije ne području Vrbovca, a u 13,30 sati područje Velike Gorice.

Izlila se Lomnica, najkritičnije u Petrovini

Zbog obilne kiše i poplava u noći su oglašene sirene na širem velikogoričkom području. Vatrogasci su se počeli okupljati u noći, a na ulice su izašli rovokopači i kamioni. Na terenu se nalaze svi vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i svih 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Centar Maclina nalazi se pod vodom, a kanali oko kuća potpuno su začepljeni. Potok Lomnica izlio se u noći iz korita i ugrozio okolne kuće u Petrovini. Vatrogasci rovokopačima pokušavaju napraviti odvodnju, a oko kuća su postavljene vreće s pijeskom.

“Idemo redom od kuće do kuće i građane pokušavamo zaštititi od poplave. Svi zajedno slažemo vreće oko kuća kojima prijeti potok Lomnica. Prioritet su nam niži tereni”, kazao je za Kronike Velike Gorice Tomislav Barišić iz DVD-a Gradići.

Zapovjednik JVP Velika Gorica, Borislav Turan, kazao je kako ovakvu situaciju još nije vidio u svojem kraju.

“Ovako nešto do sada još nije bilo u ovom kraju. Riječ je o najvećem izlijevanju vode na području Petrovine. Kanali su se izlili i prošle godine, ali ne ovako. Voda sada izlazi sa svih strana. Pokušavamo zaštititi kuće”, kazao je Borislav Turan za Kronike Velike Gorice.

Voda ušla u obiteljske kuće na velikogoričkom području

Unatoč naporima vatrogasaca, voda je jutros prodrla u dio kuća na velikogoričkom području, a najkritičnije je u mjestima Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec, pri čemu je srušen 25 godina star rekord po količini oborina na tom području.

Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje priopćio je kako je zbog obilnih padalina na području Velike Gorice došlo do začepljenja odvodnih kanala te prelijevanja vode preko cesta.

Angažirane su postrojbe gradske Vatrogasne zajednice te 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji predstavnici ispumpavaju vodu iz poplavljenih kuća.

U suradnji s Hrvatskim vodama i poduzećem za obranu od poplava Lapor, na ugrožena područja dostavljena je veća količina pijeska i vreća za izgradnju zečjih nasipa koji se grade tijekom jutra.

U Buševcu stagnira voda, ali je došlo do ugroze drugih mjesta u području Turopolja te u Ogulincu gdje voda prijeti kućama. U obranu od poplave angažirana su sva gradska komunalna poduzeća.

Sastanak velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje sazvan je za 13,30 sati u gradskoj upravi, na kojem će biti i predstavnici Hrvatskih voda, iz kojih najavljuju da se glavni vodeni val očekuje oko 13 sati u Zagrebu, a oko ponoći na velikogoričkom području. Za sada je uvedeno pripremno stanje za područje Velike Gorice.

Prema podacima s meteorološke stanice u Zračnoj luci, u posljednja 24 sata na velikogoričkom području je pala čak 91 litra kiše po četvornom metru. S tih 90,9 litara kiše srušen je i 25 godina star rekord po količini oborina. Posljednje velike oborine, od 81 litre po četvornom metru zabilježene su u kolovozu 1989. godine, a one jučerašnje predstavljaju 10 posto ukupnih prosječnih oborina u cijeloj godini.

Unazad nekoliko godina prosječna količina oborina u veljači iznosi 51 litru po četvornom metru, pa je jučer palo dvostruko više oborina nego što je to uobičajeno za cijelu veljaču, ističu u velikogoričkom Stožeru za zaštitu i spašavanje.

Najugroženija područja su Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec.

U Buševcu stagnira voda, ali je došlo do ugroze drugih mjesta u području Turopolja i mjesta Ogulinec, gdje voda prijeti kućama. Angažirana su sva komunalna poduzeća grada.

Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje najavio je jutros sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, radi naglog porasta Save i vodenog vala koji se očekuje u podne te istovremenog porasta Kupe. Nakon sastanka bit će objavljene daljnje mjere koje će se poduzimati u cilju zaštite i spašavanja.

Na terenu su s vatrogascima bili i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te zapovjednik Stožera Stjepan Kos. “Činimo sve što je u našoj mogućnosti, a kada od Hrvatskih voda dobijemo daljnje informacije i smjernice, nastavit ćemo s usmjerenim aktivnostima kako bismo učinili maksimalno moguće za naše mještane”, poručio je gradonačelnik Barišić.

Predstavnici Stožera u kontaktu su sa zapovjedništvom Vatrogasne zajednice i predsjednicima mjesnih odbora ugroženih naselja, a građani se pozivaju da sve potrebe prijave na broj 112 ili izravno u Stožer Velike Gorice na broj telefona 01/6269900 ili na mobitel 091/5324531.

Poplave prijete i Lici, izvanredne mjere za područje Kosinja

Zbog obilnih kiša proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za područje Kosinja, gdje je i najkritičnije stanje u Lici što se plavljenja tiče.
Mladen Vodička, voditelj ispostave Hrvatskih voda za Liku, izjavio je jutros Hini kako je u Lici u zadnja 24 sata palo blizu 100 litara kiše po četvornom metru, te da je poplavom najviše ugroženo područje Kosinja.

Dotok rijeke Like u akumulaciju Kruščica je 460 kubika u sekundi pa se sva ta količina vode propušta kroz branu u donji tok rijeke Like. Za promet su zatvorene lokalne ceste prema Šušnju i Kosinjskom Bakovcu. Na tom su području na snazi izvanredne mjere od poplava.

I u Gackom polju kod Otočca izlila se rijeka Gacka na području Sinca i Ličkog Lešča gdje je voda ušla u nekoliko gospodarskih objekata. Na tom području uvedene su redovne mjere obrane od poplave.

Kako se doznaje u gospićkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, protekle noći su na području grada i okolice vatrogasci imali nekoliko intervencija.

Na varaždinskom području redovne mjere obrane od poplava

Zbog povišenog vodostaja rijeka Bednje i Plitvice na varaždinskom su području uvedene redovne mjere obrane od poplava, doznaje se jutros iz varaždinskog Centra 112.
Mjere se odnose na područje Bednje od Varaždinskih Toplica do ušća u Dravu te od Varaždinskih Toplica do Stažnjevca kraj Ivanca.

Redovne mjere uvedene su i za rijeku Plitvicu u cijelom njenom toku.

Kako se navodi u dopisu Hrvatskih voda, do porasta vodostaja rijeka došlo je zbog većih količina padalina i naglog topljenja snijega. Zasad nisu ugrožene kuće i naselja, a do izlijevanja je došlo samo na pojedinim poljoprivrednim površinama.

Voda se povukla i promet krenuo državnom cestom u Koprivničko-križevačkoj županiji

Promet je ponovno uspostavljen na državnoj cesti D-41 u mjestu Reka u Koprivničko-križevačkoj županiji nakon što se povukla voda koja se uslijed velikih kiša bila razlila preko kolnika.
Iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke navode da je promet uspostavljen sinoć u 23,50 sata.

Sinoć su zaprimljene dojave o izlijevanju vode i poplavljivanju nekoliko objekata u toj županiji, u Križevcima i Koprivnici te romskom naselju u Žlebicama.

Oko Karlovca nužna gradnja objekta sustava obrane od poplava

Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda, kazala je Hini da učestala plavljenja velikih površina oko Karlovca dokazuju nužnu potrebu gradnje objekata sustava obrane od poplava, čiji su dijelovi poput kanala Kupa-Kupa i protupoplavnog zida davno izgrađeni, ali sustav nije završen.

Kod ovakvih vodostaja, neizbježno je izlijevanje rijeka iz korita na dijelovima koji nemaju nasipe, kako na polja tako i na ceste i dijelove naselja. Slika je ista kao prije godinu dana – pod vodom su karlovačka naselja Logorište, Mala Švarča, Mostanje, Gornje Mekušje, a u opasnosti su i Brodarci te naselja na lijevoj obali Kupe, kazala je Željeznjak.

Za poplavu na D36, gdje su opet odsječena sela Koritinja i Šišljavić, ona kaže kako će to stanje potrajati nekoliko dana, možda i deset jer se tijekom dana tek očekuje ostvarenje maksimalnog porasta vodostaja i to u okolnostima kada je Sava, u koju se kod Siska ulijeva Kupa, toliko velika da se i ona izlijeva iz korita.

Željeznjak ističe da su se jutros na sedam otvora postavile grede u protupoplavni zid uz Kupu, s tim da je to još u subotu učinjeno na pet mjesta, a što se ostalih mjesta tiče problem se rješava “točkasto”. “Interveniramo tamo gdje postoji neki čep od naplavina, a tamo gdje su široka plavljenja tamo ne možemo ništa i ove su učestale poplave dokaz da treba izgraditi, odnosno nastaviti davno započetu gradnju sustava obrane od poplave”, poručila je Železnjak.

Glasnogovornica karlovačkog gradonačelnika Ana Župančić rekla je Hini kako su gradonačelnik Damir Jelić i Martin Barić iz Centra 112 sazvali izvanrednu sjednicu Stožera za zaštitu i spašavanje, nakon koje će izvijestiti medije o stanju i poduzetim mjerama za ublažavanje tog izvanrednog stanja.

HAK: Zbog poplave zatvorene pojedine državne, lokalne i županijske ceste

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, mjestimice slab u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. Zimski uvjeti (zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema) proglašeni su na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici. To uključuje i dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica, staru cestu kroz Gorski kotar (D3) na dionici Zdihovo-Rijeka i državnu cestu D1 na dionici Vaganac-Gračac.

Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni zemlje i kamenja. U HAK-u vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog bure, na Jadranskoj magistrali (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a između Bakra i Senja dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupina).

Zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na državnim cestama D1 u mjestu Donji Budački (između Karlovca i Slunja) te D41 Vrbovec-Križevci promet teče otežano i uz ograničenje brzine, zbog vode na kolniku.

Na graničnom prijelazu Bajakovo pojačan je izlazak teretnih vozila. Zbog radova za vozila iznad 7.5 tona zatvoren je GP Ilok, do 10. lipnja.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije Split – Hvar – Vela Luka – Ubli i Split – Hvar – Korčula, te trajektna linija Sumartin–Makarska. Katamaranska linija 9403 danas će ploviti rutu Olib – Silba – Premuda – Ist – Zapuntel – Brgulje – Molat – Zadar i u Zadar će kasniti oko 45 minuta te stići oko 8,30 sati.

Prestanak oborina očekuje se navečer i u noći

Oblačno povremeno s kišom, mjestimice i grmljavinom. U zapadnoj unutrašnjosti i ponegdje u zapadnoj Slavoniji kiša će prijeći u snijeg, koji će se u nizinama većinom topiti na tlu, a u gorju se očekuje novi snježni pokrivač većinom veći od 10, a u Gorskome kotaru ponegdje i veći od 20 cm.

Prestanak oborina, zatim i djelomično razvedravanje sa zapada očekuje se navečer i u noći. Vjetar povremeno umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni, a u Slavoniji prijepodne jugoistočni. Na Jadranu će jako i vrlo jako jugo okretati na zapadnjak, zatim sjeverozapadnjak. Postupno hladnije. Temperatura u kopnenom području uglavnom između 0 i 5, a na sjevernome Jadranu i u istočnoj Slavoniji od 7 do 10, a u Dalmaciji između 10 i 15°C.

Izvor: Index.hr