fbpx

Učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića postavili 12 metara visoku vjetrenjaču

Nije im bilo teško protekle subote umjesto možda u kafić, doći u školu kako bi sretni i ponosni ispred školske zgrade postavili 12 metara visoku vjetrenjaču snage tri kilovata – svojih ruku djelo.

Naime, nakon što su učenici srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića već izradili solarnu punionicu, fotonaponsku centralu, vjetrenjaču snage 600 W., električni automobil, na red je došla i – vjetrenjača.

– Prošle godine javili smo se na natječaj “Poduzetnički impuls” kojeg je raspisalo Ministarstvo poduzetništva i obrta i naš je projekt prošao pa smo dobili ukupno 195 tisuća kuna za dva projekta od koji je jedan ovaj vjetrogenerator snage tri kilovata s potrebnom edukacijskom opremom, pojašnjava Tihomir Tomčić, ravnatelj ove, jedne od najuspješnijih strukovnih škola u Hrvatskoj.

Struja proizvedena iz ove vjetrenjače koristit će se za potrebe škole no glavni cilj je edukacija učenika, ali i lokalnih poduzetnika. Unutar škole nalaze se i sofisticirani uređaji kojima se prati i nadzire rad vjetrenjače.

Vjetrenjača koju je izradilo desetak učenika pod vodstvom svog mentora prof. Branimira Vukića, radi kao i vjetrenjače koje se mogu vidjeti uz autocestu. Njezin je rad automotiziran. U školskoj je knjižnici naime, smješten upravljački razvodni sustav koji upravlja radom vjetrogeneratora čija snaga od tri kilovata se može usporediti s 12 solarnih ploča.

Izvor: Zadarski list/ZDanas