fbpx

Vođa narodne revolucije u BIH otkrio: Prijete mi likvidacijom! Plenum će dovesti do još veće destabilizacije!

Prosvjedi koji su jučer okončali nakon gotovo devet sati, danas se ponovo nastavljaju u gradovima Bosne i Hercegovine. Prosvjednici su se već okupili u Tuzli

Građanima Sarajeva je podijeljen poziv za prvi sastanak neformalne skupine “Plenum građana i građanki Sarajeva” na kojem bi trebali pokušati usuglasiti mjere koje bi trebalo poduzeti nakon ostavke vlade Sarajevske županije. Plenum je zakazan za 17:30 sati.

Za danas su najavljene demonstracije u Čeliću, Srebreniku, Kalesiji, Sapni, Lukavcu i Živinicama, kažu u MUP-u TK, prenosi Dnevni avaz. Okupljanje građana najavljeno je u 10.00 sati u Čeliću i Srebreniku, u 11.00 u Kalesiji, u 12.00 u Sapni i Lukavcu i u 13.00 sati u Živinicama. Pored toga građani će se okupiti u Sarajevu, Zenici, Tuzli…

Tijek događaja:

12:52 Kako je i najavio, neformalni vođa narodne revolucije u BIH, Aldin Širanović, održao je u uredu svog odvjetnika Mirnesa Ajanovića u Tuzli, konferenciju za medije. Tvrdi da mu danima putem telefona prijete likvidacijom. Nepoznate osobe prijete da će ubiti i njegovu obitelj, prenosi Tuzlanski.ba.

Aldin je predstavnicima medija pokazao dokument kojim dokazuje kako je on skupa s Udruženjem nezaposlenih TK jedini legitimni organizator demonstracija u Tuzli. Tvrdi da je njegov razgovor s odvjetnikom putem Facebooka montiran.

Na konferenciji za medije, Širanović je istaknuo da Plenum građana i građanki TK ne podržava iz razloga što Plenumu prisustvuju, po njegovom mišljenju, tajkuni i pojedine osobe iz političkih stranaka.

12:38 Općinsko vijeće Zavidovići nije udovoljilo zahtjevu više tisuća građana o ostavkama. Na sastanak pozivaju predstavnike građana kako bi našli rješenje.

Predstavnici braniteljskih organizacija u Lukavcu održali su sastanak s općinskim načelnikom Dževadom Mujkićem na kojem se razgovaralo o aktualno situaciji, piše Dnevni avaz. Organizacije ističu da štite sve institucije države BIH i općine Lukavac. Od političkih stranaka koje djeluju u ovoj općini traže održavanje zajedničkog sastanka i procjenu političko-sigurnosne situacije.

12:28 Udruženje demobiliziranih boraca ARBIH BPK Goražde odustalo je od zahtjeva za smjenu kantonalne Vlade. Na novoj sjednici Upravnog odbora sinoć usvojeni zahtjev je povučen bez obrazloženja.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici okupilo se stotinjak građana, ali im se zasad nitko ne obraća.

12:20 Hrvatska se u odnosu prema Bosni i Hercegovini u sadašnjoj kriznoj situaciji ponaša kao prijatelj i to treba cijeniti, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija odbacujući istodobno kritike koje su se zbog posjeta Mostaru mogle čuti na račun predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića, prenosi Hina.

12:00 Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je na hitnoj sjednici prihvatila ostavku kantonalnog premijera Suada Zeljkovića i razrješenje svih ministara u Vladi KS. Novi saziv Vlade mora se utvrditi u roku od 60 data. Do tada će Vlada u ostavci nastaviti obavljati poslove, a dužnost premijera preuzet će ministar financija Muhamed Kozadra.

Ministar vanjskih poslova Turske, Ahmet Davutoglu, stigao je danas u Sarajevo te je ponovio kako je Turskoj važno očuvanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i blagostanja u Bosni i Hercegovini. Davutoglu se sastao s članom Predsjedništva BIH, Bakirom Izetbegovićem te je rekao da je Turska spremna pomoći BIH na svim nivoima.

“Važno je da svi politički lideri u Bosni i Hercegovini znaju da su svi na istom brodu i da je važno da svi zajednički rade na tome da taj brod uspješno plovi – naglasio je šef turske diplomacije, prenosi Dnevni avaz.

Prosvjed u Brčkom najavljen je za 12 sati, a građani će se okupiti ispred zgrade Vlade Brčko Distrikta.

U Tuzli je već počeo prosvjed. Građani su se zaustavili ispred sjedišta Kantonalnog odbora Sindikata Tuzlanskog kantona i viču “Lopovi, lopovi”. Preko 300 radnika uništenih tuzlanskih firmi koji su se danas okupili nezadovoljni su “kriminalnom privatizacijom i pljačkom”.

Plenum građana Zenice pozvao je još jučer sve građane na protest u 11:55 sati na trgu Alije Izetbegovića. jednoglasno je na hitnoj sjednici prihvatila ostavku kantonalnog premijera Suada Zeljkovića i razrješenje svih ministara u Vladi KS. Novi saziv Vlade mora se utvrditi u roku od 60 data. Do tada će Vlada u ostavci nastaviti obavljati poslove, a dužnost premijera preuzet će ministar financija Muhamed Kozadra.

Lokalni su mediji izvijestili kako će se turski ministar vanjskih posloa Davutoglu tijekom iznenadnog posjeta Sarajevu sastati i s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem. Davutoglu je prvi inozemni dužnosnik koji će posjetiti BiH nakon što su tu zemlju prošlog tjedna zahvatili neredi prouzročeni teškim socijalnim stanjem.

Vođa neformalne Facebook grupe “Udar”, preko koje su prosvjedi i organizirani, Aldin Širanović, najavio je za danas press konferenciju na kojoj će pojasniti sve o prosvjedima.

“Evo najavljujem press konferenciju u zgradi Baroka. Svi koji me podržavaju mogu biti na Trgu slobode oko 12 ili 12:15 sati, pojavit ću se. Molim bez nasilja, želim da vam fino pojasnim sve…”, najavio je Aldin u Facebook grupi te dodao link na članak u kojem piše kako će otkriti tko zapravo manipulira događanjima nakon što su građani skinuli Vladu u Tuzli i nakon što je njihov glavni zahtjev ispunjen.

Navodno će otkriti i tko stoji iza plenuma građana i koji stranački tajkuni su umiješali svoje prste u zbivanja nakon demonstracija.

Izvor: Index.hr