fbpx

Zadnji dan za prijavu državne mature

U ponoć ističe rok za prijavu ispita državne mature. Do sada je svoju prijavu poslala 31 tisuća ovogodišnjih maturanata, a očekuje se da će do ponoći to učiniti i njih još 2 tisuće.

Maturanata koji ove godine prijavljuju ispite državne mature ima oko 33 i pol tisuće. Od toga 13 544 gimnazijalaca te 20 032 učenika strukovnih škola, koji nisu obveznici državne mature, ali u želji za nastavkom školovanja u sve većem broju na nju izlaze. Oko 10 tisuća ispita prijavili su i ponavljači, odnosno oni koji žele promijeniti programske studije, a što se trendova pri odabiru razine obveznih predmeta tiče iznenađenja nema, kazala je načelnica odjela za organizaciju i provođenje ispita Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Višnja Francetić.

Zanimljivo je da je ove godine, što se izbornih predmeta tiče – veća zainteresiranost za prirodne smjerove. S obzirom na to da oni ukazuju na željene studijske smjerove za zaključiti je, da ove godine bilježimo veći interes maturanata za prirodne znanosti i tehničke fakultete. U skladu je to i sa smjernicama koje je, na temelju analize potražnje na tržištu rada, nedavno izdalo ministarstvo rada i mirovinskog sustava, kazala je Francetić.

Svaki od pristupnika državnoj maturi ima mogućnost prijave najviše deset studijskih programa, osim u slučaju prijave dvopredmetnih studija. No, dok rok za prijavu državne mature ističe u ponoć, programske studije maturanti mogu birati do 17.srpnja.

Izvor: HRT/ZDanas