fbpx

Zadrani za izdvajanje HZZO-a

Oni zaista bolesni pacijenti će na ovo gledati slično kao na Linićeve zakone – nisu ti baš dragi, ali uvođenjem reda pacijent je siguran da će dobiti pravu uslugu kad mu je potrebna. Ove najave za sad ne zvuče loše, već se čine kao uvođenje reda i vjerujem da su sazrijeli uvjeti za to, kaže dr. Finka
Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i nije mjesto u državnoj riznici, govori dr. Dubravka Finka, predsjednica zadarskog ogranka Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, komentirajući najave ravnatelja HZZO-a, Siniše Varge. Naime, Varga je, između ostalog, najavio da će se, preuzimanjem ovlasti nad financijama, postrožiti definiranje medicinskih usluga, novčano kazniti nedolazak na zakazani pregled bez prethodne odjave, bolnicama plaćati naknadno, a ne unaprijed te, ukoliko nema kvalitetne usluge u javnom sektoru, pružiti veću šansu privatnom.

Dr. Finka smatra da se, prema dosadašnjim najavama, ovim dugo najavljivanim potezom uvodi red.

– Oni zaista bolesni pacijenti će na ovo gledati slično kao na Linićeve zakone – nisu ti baš dragi, ali uvođenjem reda pacijent je siguran da će dobiti pravu uslugu kad mu je potrebna. Ove najave za sad ne zvuče loše, već se čine kao uvođenje reda i vjerujem da su sazrijeli uvjeti za to. Ništa se ne događa preko noći, ovo su tek prve informacije, bit će tu i javna rasprava, nadam se da će se slušati i udruge koje imaju što reći, ali nikako se ne smiju zapostaviti pacijenti koji moraju dobiti svu moguću zdravstvenu zaštitu sukladno njihovom zdravstvenom stanju i zakonu, rekla je dr. Finka.

Uz prava, dodaje dr. Finka, važna je i odgovornost pacijenata.

– Ljudi nekad žele imati nalaze iz raznih razloga, recimo zbog bolovanja. Ili obave pretrage, a ne preuzmu nalaze. Ili što se tiče procesa dijagnostike, traže snimku kralježnice, a ne žele ići na operaciju. Ako ne žele na operaciju, ne treba im snimka, a ako se odluče na operaciju, ionako je moraju neposredno prije snimiti ponovno. Tako se novci bacaju i zato je dobro da se to uredi. S druge strane, pacijent koji je prije mjesec dana operirao tumor na mozgu nam se žali da mora dugo čekati. Pa se tako pribjegavalo mitu, išlo preko veze ili u privatne poliklinike, govori dr. Finka.

Što se tiče konkretno izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, dr. Finka kaže da zapravo nigdje u svijetu osiguranje ni nije u riznici.

– HZZO je dugo bio samostalan pa je ušao u državni proračun kao neko privremeno rješenje. Čak i tijekom pregovora s EU je bilo rečeno da ne može ostati unutar riznice tako da je ovo bilo najavljivano i očekivano. Država će moći pomoći iz solidarnosti, isto kao što i sad radi, samo ne toliko transparentno, rekla je dr. Finka.

Izvor: Zadarski list/ZDanas