fbpx

Žene koje su pokorile vinski svijet

Prigodnom večerom u subotu u restoranu Kornat započinje s radom zadarska podružnica hrvatske udruge WOW – Women on Wine. Riječ je o udruzi koju je 2011. godine osnovala novinarka Sanja Muzaferija u nastojanju da poveže žene koje se na bilo koji način bave vinom u zemlji.

– WOW je ponajprije namijenjen vinarkama, vinotekarkama, novinarkama, enologinjima, sommelierkama, ali i “običnim” vinoljubiteljicama. WOW ističe nazočnost žena, ali time nikako ne isključuje muškarce, naglašava Muzaferija.

Udruga je od svojega nastanka do danas zauzela važno mjesto na hrvatskoj, ali i europskoj vinskoj sceni. U prilog tome govori činjenica kako su dobili priznanje i potporu za daljnji rad od Francuske udruge žena Femmes et Vins du Monde, a popis podržavateljica broji i Donatellu Cinelli Colombini (predstavnicu talijanske Udruge Donne del Vino, te predsjednicu Konzorcija Brunello di Montalcino). Udruga surađuje sa sličnim europskim i svjetskim klubovima/udrugama/organizacijama koje se bave vinom poput udruge Acrobatie iz Bordeauxa, belgijske udruge Le vin des Femmes, kalifornijskim ženama od vina, austrijskim ženama od vina i mnogim drugim. Članice se nalaze redovito, najčešće jednom mjesečno, sudjeluju na svim važnim vinskim događanjima u zemlji i u Europi, organiziraju kušanja, izlete, edukativne radionice i druga druženja.

Inicijatorice osnivanja zadarske podružnice WOW-a su voditeljica restorana Kornat Sandra Petričić i proizvođačica nagrađivanog vina Tvoja krv i moja, Jadranka Svaguša.

– Sa Sanjom se znam godinama, upoznata sam s djelovanjem udruge stoga sam u jednom razgovoru s Jadrankom došla na ideju zašto ne osnovati zadarsku podružnicu. Jadrankino vino je dobilo brojna priznanja za svoju kvalitetu, a dakako nije i jedino na ovom našem području koje iz dana u dan broji sve više kvalitetnih proizvođača vina. Nekada je pojam organiziranosti i visokih standarda u proizvodnji vina bila samo Istra. Sada su se stvari promijenile, i naš kraj ima vrijedna, kvalitetna vina. Isto tako postoji sve veći broj ljubitelja kvalitetnog vina, pogotovo žena koje sada imaju priliku razmijeniti svoje doživljaje i kroz jedno fino, opušteno druženje uživati u hrani zvanoj vino. Sigurna sam da će naša podružnica dobro raditi, da ćemo svojim djelovanjem pronijeti nadaleko glas o vinima našeg kraja, da ćemo svakako doprinijeti jačanju vinske kulture, naglašava Petričić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas