fbpx

“12 godina ropstva” osvojio Oscara za najbolji film!

Dodjela Oscara, 86. po redu, i ove je godine donijela predvidljivu seriju nominiranih što i nije preveliko iznenađenje ako u obzir uzmemo profil glasačkog tijela Akademije koji čini 94 posto bijelaca prosječne starosti od 63 godina.

Stara ekipa i ove se godine odlučila upravo za one filmove, glumce i glumice koje bismo i očekivali, a jedino je pravo iznenađenje “Ona” Spikea Jonzea koji se baš ne uklapa u ono što inače biraju. No, ni u tom slučaju ne možemo govoriti o pretjerano neočekivanoj odluci.

U voditeljskoj se ulozi po drugi puta pojavila komičarka Ellen DeGeneres koja ni ovog puta nije razočarala i potpuno ležerno odradila posao na nivou, kombinirajući pametno napisane fore s laganim podbadanjem holivudskih zvijezda.

“Američki varalice” Davida O. Russella i “Gravitacija” Alfonsa Cuarona okitili su se s najvećim brojem nominacija (deset), ali ipak se nije radilo i o najvećim favoritima jer uzmemo li u obzir političku korektnost, svoj novac mnogi su bez razmišljanja stavili na “12 godina ropstva” Steva McQueena. I bili su u pravu.

Preduga i mučna povijesna drameština sve je ono što biste očekivali od ozbiljnog kandidata, ali svoj podbačaj u glavnim kategorijama, “Gravitacija” je nadoknadila u tehničkom dijelu dodjele gdje su osvojili sve važnije nagrade.

Odmah na početku, postalo nam je jasno da ni ove godine neće sve frcati od iznenađenje jer kipića za najboljeg sporednog glumca pokupio je očekivani pobjednik Jared Leto za ulogu u “Dobrim dilerima iz Dallasa”.

Pharrell Williams bio je prvi u redu izvođača koji su nominirani za Oscara, a njegova izvedba zarazne “Happy” rasplesala je cijelu dvoranu.

Matthew McConaughey i pomalo dezorijentirana Kim Novak nastavili su nas ne iznenađivati i u kategoriji najboljeg animiranog filma u kojem je Oscara pokupio favorit i milijarder na blagajnama, Disneyjevo “Snježno kraljevstvo”.

Prezenter Bradley Cooper donio je pak prvo “veliko” iznenađenje u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma u kojoj je pobjedu odnio briljantni “20 Feet from Stardom” Morgana Nevillea, Gila Friesena i Caitrin Rogers. Doduše, urlikanje glumice, pjevačice i zvijezde kojom se dokumentarac bavi, Darlene Love, malo je zateklo sve u dvorani.

Nagrađivani talijanski “Great Beauty” Paola Sorrentina osvojio je Oscara za najbolji strani film i tako nastavio dominaciju Talijana s čak 28 nominacija i 13 dobivenih kipića.

Jedna od najvećih rock atrakcija današnjice, U2, nakon Karen O (za pjesmu iz filma “Her”) preuzeo je pozornicu i izveo “Ordinary Film” iz filma o Nelsonu Mandeli “Mandela: Long Walk to Freedom”. Nedugo nakon toga, voditeljica je odradila vjerojatno najbolji celebrity “selfie” koji se u kratkom vremenu pretvorio u najretweetaniji tweet svih vremena pretekavši tweet Baracka Obame.

U kategoriji najbolje sporedne glumice utrka je bila napeta i sve je bilo moguće. Tim više jer se za kipića, kao i uvijek, borila i Meryl Streep. Mnogi su očekivali da će Jennifer Lawrence još jednom izaći kao pobjednica, ali Lupita Nyong’o na kraju je zasluženo osvojila nagradu. Njezina izvanredna izvedba u “12 godina ropstva” nikog nije mogla ostaviti ravnodušnim, a valja ponoviti i kako je riječ o njezinoj prvoj ulozi.

Legendarna Glenn Close podsjetila nas je na velikane koje je filmska industrija izgubila tijekom 2013., a Bette Midler odala im je počast u patetičnom izvedbom svog hita “Wind Beneath My Wings”.

Mnogi su se razočarali kada je Oscara za najbolju skladbu iz filma pokupila “Let it Go” iz “Snježnog kraljevstva” jer riječ je o klasičnoj diznijevskoj pjesmi koja nije izazvala pozitivne reakcije kao, primjerice, “Ordinary Love” ili “Happy”.

U slučaju najboljeg adaptiranog i originalnog scenarija nije bilo previše razmišljanja. U prvom slučaju riječ je o “12 godina ropstva” Johna Ridleyja prema memoarima Solomona Northupa, a unatoč stanju na kladionicama najboljim originalnim scenarijem proglašen scenarij za film “Ona” Spikea Jonzea. Prema mišljenju mnogih, riječ je o zasluženoj pobjedi.

U jednoj od najvažnijih kategorija, onoj za najboljeg redatelja, pobjedu je odnio Alfonso Cuaron za produkcijski problematičnu “Gravitaciju”, a riječ je o sasvim očekivanoj pobjedi, ne samo prema stanju na kladionicama već i prema mišljenju filmskih znalaca koji su ovu nagradu predvidjeli odmah nakon objave nominacija.

Stari kolekcionara Oscara, Daniel Day-Lewis, obznanio je pobjednicu u kategoriji najbolje glavne glumice, a Oscara je zasluženo i očekivano osvojila Cate Blanchett koja se suprotno očekivanju nekih, zahvalila redatelju filma “Jasmine French” Woodyju Allenu koji je trenutno u nemilosti industrije zbog optužbi za zlostavljanje pokćerke.

Mlada oskarovka Jennifer Lawrence zlatni je kipić uručila najboljem glumcu, a riječ je o Matthewu McConaugheyju čija je pobjeda razočarala fanove DiCaprija koji su navijali za glumca kojem osvajanje nagrade već godinama promiče. Čak i prije nego su nominacije objavljene, mnogi su tvrdili da će se glumac, zahvaljujući ekstremnoj fizičkoj transformaciji, kuži vratiti s omiljenim holivudskim trofejem. U svakom slučaju, nagradu je zaslužio, a ujedno je riječ i o najboljoj ulozi u njegovoj karijeri.

I na kraju, Will Smith proglasio je najbolji film – “12 godina ropstva”. Svi su znali da će ishod biti takav, a Akademija nije razočarala. Redatelj Steve McQueen zahvalio se Akademiji, a u kratkom je govoru podsjetio i na problem ropstva koje je još uvijek prisutno u dijelovima svijeta. Ovo je ujedno i prva nagrada za Brada Pitta koji je u ovom slučaju bio producent filma.

Najbolja kostimografija: “Veliki Gatsby” – Catherine Martin
Najbolja šminka: “Dobri dileri iz Dallasa” – Adruitha Lee i Robin Mathews
Najbolji kratkometražni animirani film: “Mr. Hublot” – Laurent Witz i Alexandre Espigares
Najbolji specijalni efekti: “Gravitacija” – Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk i Neil Corbould
Najbolji kratki film: “Helij” – Anders Walter i Kim Magnusson
Najbolji kratki dokumentarni film: “The Lady in Number 6: Music Saved My Life” – Malcolm Clarke i Nicholas Reed
Najbolji zvuk i montaža zvuka: “Gravitacija” – Glenn Freemantle, Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead i Chris Munro
Najbolja fotografija: “Gravitacija” – Emmanuel Lubezki
Najbolja montaža: “Gravitacija” – Alfonso Cuarón i Mark Sanger

Najbolji produkcijski dizajn: “Veliki Gatsby” – Catherine Martin i Beverley Dunn

Izvor: Index.hr