fbpx

Ako Adria ne nađe strateškog partnera s 40 milijuna kuna – odlazi u stečaj

Ako do 9. travnja, kada je zakazano ročište u predstečajnom postupku, ne bude postignuta sudska nagodba, tvornica Adria odlazi u stečaj, istaknuli su predstavnici Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Šimo Orešković, Ivica Blažević i Marinko Vrsaljko na konferenciji za novinare održanoj u utorak.

– Na Trgovačkom sudu potrebno je dobiti odobrenje za financijski plan restrukturiranja zadarske tvornice za preradu ribe, te u roku od godine dana pronaći strateškog partnera koji će u dokapitalizaciju Adrije uložiti 40 milijuna kuna. Ne uspije li takav plan, gotovo je sigurno da Adrija odlazi u stečaj – kazali su predstavnici sindikata.

– Što se tiče radnica, za njih 76 iz Knina i Benkovca kojima je za vrijeme zakupa tvornice od strane Nevena Badurine i Jadranka Lisice godinu dana bio zabranjen rad u tvornici, isplaćeno je pet i pol plaća za razdoblje u kojemu nisu radile, a još šest i pol plaća trebalo bi im se naplatiti od predstečajne mase, odnosno iz dokapitalizacije tvrtke od 40 milijuna kuna. Propadne li i to, radnice će barem imati prioritet zapošljavanja u Ostrei – objasnili su predstavnici sindikata.

U Adriji trenutno radi 260 radnika, i kasni im samo jedna plaća. Ključnu ulogu u svemu trebala bi ipak odigrati Podravka za koju se proizvodi u Ostrei i Adriji, ali o kojoj ovisi i Mirna Rovinj.

Za razliku od Rovinja i Istre koji su zainteresirani za Mirnu, u Zadru nije bilo angažmana lokalne samouprave za Adriju čije nekretnine u Gaženici nisu toliko atraktivne koliko se misli u javnosti, poručili su sindikalisti kojima nije jasan razlog zbog kojega je vlasnik Miodrag Lacić dao tvornicu u zakup u situaciji kada se radnicima dugovalo samo tri plaće, a još manje zbog čega je Podravki prodao brend Eva.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Snimio: Jure Mišković/CROPIX