fbpx

Avion je srušen u samoubilačkoj misiji: “Ne tražimo iglu u plastu sijena jer još nismo definirali gdje je plast”

Tim koji istražuje nestanak Boeinga 777 vjeruje kako se u ovom slučaju radio o samoubilačkoj misiji, javlja Telegraph.

Istražitelji ne vjeruju da je neki kvar ili požar mogao dovesti do neuobičajenog leta ili do onesposobljavanja komunikacijskog sustava prije nego je zrakoplov skrenuo s rute te letio sedam sati prije pada u more. Analiza leta, signalizacije i komunikacije pokazuje da je zrakoplov “letio na racionalan način”.

Kako Telegraph saznaje od službenog izvora, istraživači vjeruju kako je to bio “namjeran čin osobe koja je imala detaljno znanje da učini ono što je i učinila”. Izvor je kazao i da trenutno nikakvi tragovi ne upućuju na motiv.

“Ne tražimo iglu u plastu sijena”

Potraga za olupinom zrakoplova na letu Malaysia Airlinesa 370 u južnom Indijskom oceanu neće biti nastavljena najmanje 24 sata, objavile su u utorak australske vlasti.

Orkanski vjetrovi, veliki valovi, obilna kiša i niska naoblaka nastavak potrage čine opasnim, prenosi CNN. A zadaća pred višenacionalnom skupinom za potragu golema je: potrebno je pretražiti desetke tisuća četvornih kilometara jednog od najizoliranijih područja na planetu.

“Ne tražimo iglu u plastu sijena”, kazao je zamjenik zapovjednika australske vojske Mark Binskin. “Jer još nismo definirali gdje je plast”.

U međuvremenu su u Pekingu stotine članova obitelji nestalih putnika prosvjedovale ispred malezijskog veleposlanstva izražavajući bijes i frustracije. Tvrde da im malezijska vlada ne govori istinu o tome što se dogodilo zrakoplovu.

Malezijski premijer Najib Razak kazao je u ponedjeljak obiteljima putnika nestalog zrakoplova da je Boeing 777 svoje putovanje završio rušenjem u južnom dijelu Indijskog oceana, tisuće milja daleko od rute kojom je zrakoplov trebao letjeti. Nitko nije preživio. “S velikom tugom vam moram reći da podaci potvrđuju da je posljednja pozicija zrakoplova zabilježena u Indijskom oceanu, južno od Pertha”, kazao je Razak. Njegova objava temelji se na podacima britanske satelitske tvrtke Inmarst.

“To nije normalno”, kazao je novinarima jedan od prosvjednika u Pekingu, uznemireni član obitelji jednog putnika. “Ako pronađu nešto, OK, prihvatit ćemo to. Ali ovo je ništa, ovo su neki satelitski podaci i analize”.

Zrakoplov na letu MH370 malezijske aviokompanije izgubio se s radara 8. ožujka, manje od sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking s 227 putnika i 12 članova posade, među kojima je više od 150 Kineza, i misteriozno nestao i od tada se za njim intenzivno tragale spašavalačke posade čak 26 zemalja, među kojima su Australija, Japan i Kina.

Mjesto rušenja, u južnom dijelu Indijskog oceana, tisuće je milja udaljeno od trase na kojoj se zrakoplov trebao nalaziti i mnogo ključnih pitanja o tome kako je tamo završio još nema odgovore.

Kako piše CNN, konačna sudbina zrakoplova je sada vjerojatno poznata, ali za istražitelje potraga tek počinje. “Prvo će gledati s površine, koristiti se uređajima za slušanje, radarima, sonarima, koristiti se tehnikama računalnog mapiranja dna kako bi locirali neobične nakupine na dnu, objekte”, kazao je CNN-u profesor oceanografije na floridskom sveučilištu Ian MacDonald. “Ali na kraju, morate se spustiti na dno oceana i pretraživati. Početi na širokom području i zatim sužavati zonu na osnovu prikupljenih informacija i dokaza”, rekao je, dodavši da se istražitelji u toj fazi mogu služiti posebnim podmornicama s posadom ili bez nje.

Prosvjed pred veleposlanstvom Malezije u Pekingu

Članovi obitelji kineskih putnika koji su nestali s malezijskim zrakoplovom u utorak su prosvjedovali pred veleposlanstvom Malezije u Pekingu optužujući vladu u Kuala Lumpuru da ih je varala.

Deseci članova obitelji su sudjelovali u mirnom mimohodu uzvikujući slogane: “Vlada Malezije nas je varala!”, “Malezijo vrati naše rođake”. Kineska policija je oko veleposlanstva formirala živi zid, sprječavajući prosvjednike da se približe zgradi.

Dužnosnik veleposlanstva je Reutersu rekao da se “još bave tim pitanjem i da će se kasnije obratiti javnosti.

Malezijski premijer Najib Razak kazao je u ponedjeljak obiteljima putnika nestalog zrakoplova da je Boeing 777 svoje putovanje završio u južnom dijelu Indijskog oceana, tisuće milja daleko od rute kojom je zrakoplov trebao letjeti. Članovi obitelji žele dokaze da su tvrdnje malezijskih vlasti istinite.

Zrakoplov na letu MH370 malezijske aviokompanije izgubio se s radara 8. ožujka, manje od sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking s 227 putnika i 12 članova posade, među kojima je više od 150 Kineza, i misteriozno nestao i od tada su za njim intenzivno tragale ekipe čak 26 zemalja.

Prema prvim informacijama, zrakoplov je naglo skrenuo s rute te je postojala sumnja da je namjerno skrenut sa zadanog kursa. CNN je u nedjelju izvijestio da se zrakoplov s 35.000 stopa (10.600 metara) naglo spustio na 12.000 stopa (3.650 metara), što bi značilo da su piloti reagirali na izvanrednu situaciju. Međutim, nikakav poziv za pomoć nije upućen, a sudbina zrakoplova je više od dva tjedna predstavljala pravu zagonetku.

Potraga za zrakoplovom obustavljena zbog lošeg vremena

Potraga za ostacima malezijskog zrakoplova koji je sa 239 putnika i članova posade pao u Indijski ocean obustavljena je zbog loših meteoroloških prilika, objavila je u utorak Australska uprava za sigurnost na moru (AMSA).

“AMSA je procijenila opasnost i odlučila da bi pri trenutnim meteorološkim uvjetima svaka potraga u zraku i na moru mogla predstavljati opasnost za posade. AMSA je odlučila obustaviti potragu”, stoji u priopćenju.

Malezijski premijer Najib Razak kazao je u ponedjeljak obiteljima putnika nestalog malezijskog zrakoplova da je Boeing 777 svoje putovanje završio u južnom dijelu Indijskog oceana, tisuće milja daleko od rute kojom je zrakoplov trebao letjeti.

Zrakoplov na letu MH370 malezijske aviokompanije izgubio se s radara 8. ožujka, manje od sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking s 227 putnika i 12 članova posade, među kojima je više od 150 Kineza, i misteriozno nestao i od tada su za njim intenzivno tragale ekipe čak 26 zemalja. SAD je Australiji ustupio napravu za otkrivanje “crne kutije”. Ona se malom brzinom vuče iza broda kako bi detektirala zvuk iz crne kutije na maksimalnoj dubini od 20.000 stopa (6.090 metara).

Prema prvim informacijama, zrakoplov je naglo skrenuo s rute te je postojala sumnja da je namjerno skrenut sa zadanog kursa. CNN je u nedjelju izvijestio da se zrakoplov s 35.000 stopa (10.600 metara) naglo spustio na 12.000 stopa (3.650 metara), što bi značilo da su piloti reagirali na izvanrednu situaciju. Međutim, nikakav poziv za pomoć nije upućen, a sudbina zrakoplova je više od dva tjedna predstavljala pravu zagonetku.

Izvor: Index.hr