fbpx

Branio Šegona i njegov kredit od 15,2 milijuna kuna: Kovačev konačno odlazi s čela HBOR-a!

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev predstavio je rezultate HBOR-a za prošlu godinu i najavio da odlazi s čelne pozicije!

Objava odlaska stiže u jeku epiloga slučaja Šegon i povlaštenog kredita, za kojeg Kovačev i danas ponavlja da je odobren kao stotine drugih, sukladno procedurama i propisima HBOR-a.

“Osobno smatram da su napadi i prozivke u zadnje vrijeme bili nepotrebni i služili su nečem drugom, a ne radu HBOR-a”

Rezultate HBOR-a Kovačev je, unatoč aferama s dodjelom povlaštenih HBOR-ovih kredita, ocijenio izvrsnima, a osvrnuo se i na napise o mogućoj smjeni. Kovačev je rekao da su ti tekstovi služili drugoj svrsi, a ne poboljšanju rada razvojne banke.

No, obzirom da vidi kako nema jednodušnu potporu za svoj rad, najavio je da se neće natjecati za novi mandat na čelu HBOR-a. Mandat mu istječe 31. svibnja, a na čelu HBOR-a bio je gotovo od samog osnutka 1992. godine.

”Vidite da su rezultati HBOR-a izvrsni. Osobno smatram da su napadi i prozivke u zadnje vrijeme bili nepotrebni i služili su nečem drugom, a ne radu HBOR-a. Ovaj posao se može raditi samo uz potpuno povjerenje i podršku svih važnih čimbenika. Kako vidim da te jednodušne podrške nema, ne želim biti prepreka budućem dobrom radu HBOR-a. Dakle, neću se natjecati za sljedeći mandat”, objavio je Kovačev nakon predstavljanja poslovnih ostvarenja razvojne banke u 2013. godini.

Razmislit će o daljnjim planovima u karijeri, kaže, već ima ponuda iz Hrvatske i inozemstva za daljnji rad u bankarskom sektoru i odabrat će najbolju.

Tako je Kovačev, koji je odbijao dati ostavku u jeku afere sa dodjelom kredita sada već bivšem pomoćniku ministra financija Slavka Linića, Branku Šegonu, iz HBOR-a odlučio otići na “elegantniji” način – istekom mandata.

Slučaj Šegon nije bio jedini

Posljednjih mjeseci HBOR-ovo poslovanje našlo se pod povećalom javnosti, ne samo zbog slučaja Šegon već i zbog drugih spornih kredita, primjerice onog kojim je Istarska županija otkupila propali biznis istarskih maslinara – uljaru “San Lorenzo”.

U HBOR-u tvrde kako je u svim spornim slučajevima, pa čak i slučaju Šegon gdje je i službeno utvrđeno da je došlo do sukoba interesa, “sve u redu”, a predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev smatra kako je riječ o neosnovanoj hajci i napominje kako medijske prozivke HBOR-a utječu na njihovo poslovanje.

“Zbog svega što se u medijima piše o HBOR-u imamo ozbiljnih problema s međunarodnim ustanovama i međunarodnim financijerima te osiguravanjem sredstava za daljnji rad”, požalio se Kovačev nedavno HTV-u.

 Izvor: Index.hr