fbpx

Branitelji postavili ultimatum: Imate 40 dana da ispunite naše zahtjeve ili ćemo pokazati što mislimo o kršenju demokracije

U Vukovaru je održan sastanak Koordinacijsko-operativnog tima Republike Hrvatske, nakon kojega su njegovi predstavnici u znak prosvjeda nakratko blokirali promet u Ulici Stjepana Radića ispred Policijske postaje Vukovar.

“Tamo su popisivali registracije automobila ljudi koji su danas došli na sastanak KOT-a u Vukovar. Mi smo došli ovdje da nas vide, ne skrivamo se ni od koga. Mogli su nas zamoliti, mi bi došli ovdje i slikali bi se da znaju tko je točno bio unutra”, izjavio je Tomislav Josić, predsjednik KOT-a koji okuplja 382 braniteljske, stradalničke i domoljubne udruge kao i pojedince.

Na sjednici KOT-a doneseno je nekoliko zaključaka.

“Prvo, u Sabor odmah staviti u hitnu proceduru raspravu vezano za protuzakonito postavljanje dvopisanih i dvojezičnih ploča u Vukovaru, a koja se namjerno ignorira. Drugo, zahtijevamo da se odmah provjere prikupljeni potpisi za pokretanje tzv. referenduma o ćirilici. Treće, zahtijevamo od predsjednika Sabora pokretanje rasprave u Saboru o istom, odnosno njegovo postupanje po zahtjevu KOT-a da se referendum o izmjenama Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina raspiše i provede u što kraćem roku. Četvrto, zahtijevamo da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta kao i da se prihvati cijeli taj projekt po svim njegovim točkama, kako je već i ranije zahtijevano. Peto, zahtijevamo da se prestane zadirati u stečena i egzistencijalna prava branitelja, kao i da se njihova primanja više ne vode u kategoriji ‘povlaštenih’ jer ona to nisu ni po kojem parametru”, naveo je Josić.

Ako se navedeno ne usvoji u roku od 40 dana, branitelji će jasno pokazati što misle o takvom kršenju demokratskih procedura i demokracije u Hrvatskoj, poručeno je iz KOT-a.

Dodaju i kako će, poštivajući Ustav RH i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina po članku 8., maknuti protuzakonito i protuustavno postavljene dvojezične i dvopismene ploče s pročelja zgrada u gradu Vukovaru.

Izvor: Index.hr