fbpx

Dani kroatistike po prvi put

Odsjek za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru ove će godine po prvi put organizirati vrijednu i zanimljivu manifestaciju pod nazivom Dani kroatistike koja će se u više zadarskih prostora, kao i u Šibeniku, održavati od 10. do 14. ožujka. Nizom javnih predavanja, posebnom tribinom i radionicama, te književnom večeri obilježit će se objedinjeno Dani hrvatskoga jezika, a ujedno će se i javno predstaviti široka znanstvena i stručna djelatnost odsjeka.

Tako će u ponedjeljak dani kroatistike započeti tribinom pod nazivom “Zadar kao književno središte”, a u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru s početkom u 18 sati sudjelovat će prof. dr.sc. Zvjezdana Rados, prof. dr. sc. Josip Lisac, prof. dr.sc. Divna Mrdeža Antonina i dr. sc. Sanja Knežević. U utorak će u 19 sati u Studentskom klubu “Božo Lerotić” biti priređena književna večer koju će voditi prof. dr. sc. Helena Peričić, a sudjelovat će Hrvoje Bazina, Dina Hajdarević, Maja Jurica, Katarina Jurić, Robert Špralja, Lucija Švaljek, Nives Tušak i Šime Zdrilić.

U srijedu su predviđena tri događanja- najprije u 11 sati u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. održat će se standardološka radionica “Hrvatski izvana” koju će voditi profesori Sanja Baričević, Marijana Bašić i Vice Šunjić. Sat vremena kasnije prof. dr.sc. Mile Mamić održat će na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost predavanje pod nazivom “Hrvatsko pravno nazivlje”, a u 18 sati , također na odsjeku predstavit će se studentski projekt uz projekciju filma. Odsjek će biti domaćin i u četvrtak – u 17 sati “Hrvatsko-mađarske književne veze” donijet će niz izlaganja studenata kroatistike sa Sveučilišta u Pečuhu.

U multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice u petak s početkom 18 sati doc.dr.sc. Kornelija Kuvač Levačić, predstojnica Odsjeka, održat će predavanje “Bajka danas – klasična književna vrijednost ili bauk?”, dok će prof. dr. sc. Josip Lisac predavanje pod nazivom “Šibenska jezična i književna baština” održati s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice “Juraj Šišgorić” u Šibeniku.

 Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Zvonko KUCELIN