fbpx

DETALJI PLJAČKE U ZADRU Lopov: Skini mi masku! Ne mogu disati! Policajac: Ma koju masku?!

4.000 dolara ili nešto više od 22.000 kuna vrijedna je maska kakvom se služio Nenad G

– Ne mogu disati. Skini mi masku! – vezan lisicama na zadnjem sjedalu policijskog automobila vikao je 32-godišnjak uhićen ubrzo nakon što je opljačkao mjenjačnicu u zadarskom naselju Relja.

– Kakvu masku? – upitao ga je policajac i ne sluteći da je razbojnik maskiran.

– Ne mogu disati, skini je. Imam gumenu masku! – nastavio je razbojnik. Policajac je rukom potegnuo masku s lica. Iza maske je bio Nenad G. iz Karina kraj Obrovca, nasilnik otprije poznat policiji po kaznenim djelima, među kojima je, kako nam je potvrđeno, i pokušaj ubojstva.

Nervozno tražio novac

Maska koju je imao na glavi bila je toliko realistična da policajac u polumraku nije ni shvatio da je razbojnik maskiran.

Drama gotovo u centru Zadra započela je oko 19 sati u četvrtak. Razbojnik je ušao u mjenjačnicu i u prozorčić ugurao cjevčicu nataknutu na suzavac. Zaposlenica, 31-godišnja Zadranka, počela je zapomagati od boli te je suznih očiju istrčala iz mjenjačnice u obližnji kafić. Za to je vrijeme, a to su nam prepričali oni koji su vidjeli snimku kamere mjenjačnice, razbojnik nervozno pretraživao blagajnu. Uzeo je 50-ak tisuća kuna, a da je prenervozan odalo ga je to što navodno nije uzeo dio novca koji je stajao sa strane. S plijenom je istrčao, a dvojica prolaznika koji su od zaposlenice čuli da je u tijeku pljačka, krenuli su za njim. Dok su trčali za njim, hrabri Zadrani su dozvali i policiju koja ga je sačekala na parkiralištu obližnje bolnice. Nekako je uspio ući u svoj citroën saxo. Na sjedalo je odložio pištolj.

Policija ga je pokušala zaustaviti.

Htio pregaziti policajce

– Stoj! – viknuli su repetirajući pištolje. Nije ih poslušao. Policajci su pucali u gume automobila, no nisu ih pogodili. I razbojnik je njih promašio nakon što je opalio po gasu i pokušao ih udariti automobilom. Kada je probio ‘policijsku živu barikadu’, krenuo je prema Arbanasima gdje mu je put prepriječilo vozilo interventne policije. Razbojnik se predao. Vezali su ga. Tek kada je počeo zapomagati da nema zraka, postalo je jasno da na sebi ima zastrašujuće realističnu masku. Doduše, na Relji smo doznali da je zaposlenica mjenjačnice u jednom trenutku rekla da joj je ćelavi razbojnik izgledao izobličeno, no ni ona nije bila sigurna da je bio maskiran.

Maska vjerno oponaša detalje u šarenici oka

Kako je razbojnik nabavio masku, policija još uvijek istražuje, no maska najvjerojatnije potječe iz Japana. Tamo su, naime, na temelju trodimenzionalne fotoforme kreirali zastrašujuće realističnu masku ljudskog lica koja se može kupiti za 4000 dolara.Maske se izrađuju od smole vinil-klorida koja se rastegne preko kalupa. Potom se oblikuje uz pomoć nekoliko fotografija lica osobe čiju masku naručitelj želi stvoriti. Fotografije se uzimaju iz različitih kutova i s različitih udaljenosti, a to navodno omogućava vjernu repliku lica na kojem se vide čak i detalji u šarenici. Tko je 32-godišnjem razbojniku bio model, još nije poznato.

 Izvor: Večernji list/ZDanas

Foto: Filip Brala/PIXSELL