fbpx

Dionice Tankerske povučene s burze

Izvanredna Skupština dioničara Tankerske plovidbe donijela je u ponedjeljak odluku o povlačenju svojih dionica sa Zagrebačke burze, mijenjanju dosadašnjeg poslovnog modela i kreiranju trgovačkih društava unutar svoje grupe koja će biti kotirana na burzama i koja će moći bez ograničenja prikupljati ulagački kapital. Ova je odluka obrazložena potrebom prilagođavanja promjenama na tržištu, a usvojena je s više od devedeset posto glasova.

Na službenoj internet stranici kompanije objavljeno je kratko priopćenje s navodom kako je „dioničar Helio Kamber dao protuprijedlog tražeći da Tankerska plovidba „dionice uvrstiti u Multilateralnu trgovinsku platformu-Fortis Zagrebačke burze te da do kraja 2014. godine kontinuirano otkupljuje vlastite dionice u trezor po cijeni ne višoj od one definirane“ predloženom odlukom, ali njegov su prijedlog dioničari odbili.

Povlačenje dionica s burze i formiranje novih društava se obrazlaže potrebom za financiranjem obnove flote u uvjetima nedostupnosti i restriktivnosti bankarskih zajmova, zbog čega se i TP okreće ulagačkom kapitalu i financijskim tržištima.

Dosadašnju trgovinu svojim dionicama u TP smatraju minimalnom zbog čega cijena dionice nije odražavala njenu stvarnu vrijednost, što je dovelo do pada rejtinga Društva kod poslovnih partnera.

Vodstvo kompanije procjenjuje da povlačenje s burze neće imati značajnijih posljedica za male dioničare jer mogu i mimo burze, kroz posebne uređene platforme, trgovati dionicama. Osim toga, mali dioničari mogu zadržati dionice Društva i ostati dioničari u njemu, tražiti njihov otkup od strane Društva ili tražiti zamjenu svojih dionica u Društvu s dionicama novih društava koja će biti kotirana na burzi.

Izvor: Slobodna Dalmacija
FOTO: CROPIX