fbpx

Dogovaraju se modeli za završetak luke Gaženica

Naizgled nepremostivi jaz između zadarske politike i ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića o završetku nove trajektne luke u Gaženici ipak bi mogao biti premošten! U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture bi već ovog tjedna trebalo doći do razgovora s kojih se očekuju nešto konkretniji obrisi i sadržaj najnovijeg „približavanja stavova“ oko famozne zgrade terminala.

-Točno je, država radi na tome, a riječ je o traženju i odabiru modela gradnje zgrade terminala, ali i načina na koji bi se ta gradnja financirala – kaže direktor Lučke uprave Zadar Emil Bilić.

Stari projekt, nova cijena

Bilić potom navodi da će izgradnju privremene zgrade terminala za domaći trajektni promet financirati Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, te da će, nada se on, u toj zgradi do početka srpnja biti smješteni Jadrolinija, Lučka kapetanija, te županijska i gradska lučka uprava.

Bilić očekuje da će do početka srpnja u Gaženicu biti premješten domaći trajektni promet, ali i veliki kruzeri koji ne mogu pristati uz Poluotok. Zbog toga će Carina i Pomorska policija biti smješteni u blizini najdužega gata Gaženice, u manjoj privremenoj zgradi koja će funkcionirati kao granični prijelaz.

Po trenutno neslužbenim informacijama, koje Bilić nije želio komentirati, iza „traženja modela gradnje i financiranja zgrade terminala“ u stvari se krije otvorena i sve bliža mogućnost da se ta zgrada ipak gradi u gabaritima zamišljenim projektom Nikole Bašića i po već postojećoj građevinskoj dozvoli, ali po bitno drukčijoj cijeni, možda čak i ispod 30 milijuna eura.

Istovremeno, otvorene su i različite opcije za financiranje gradnje u što bi se s još nedogovorenim omjerima uključili Ministarstvo, Grad Zadar i Zadarska županija, ali se o tome u Zadru još ne znaju detalji. Nagađa se kako je moguć nastavak suradnje s bankama koje su dosada kreditirale izgradnju Gaženice, ali se ne isključuje ni potpuno nova kreditna linija za koju bi, uz državu, dio jamstava za kredit preuzeli i Grad Zadar i Zadarska županija.

Koja od tih varijanti će biti prihvaćena, moglo bi se znati do kraja ovog tjedna.

Mrštenje iz županije

Ideja o financijskom uključivanju Zadarske županije u završetak zgrade terminala, u županijskoj administraciji nije naišla na oduševljenje.

Razlog tomu vjerojatno valja tražiti u velikim financijskim obvezama koje Županija ima u završetku Poliklinike čiju bi opremu sa 70 milijuna kuna trebala pokriti upravo Županija i to zahvaljujući najavljenoj prodaji zgrade Zavoda za javno zdravstvo na Kolovarama.

Mada se ne zna koliko bi bilo financijsko opterećenje Županije za zgradu terminala u Gaženici, očigledno bi se radilo o višemilijunskom iznosu što bi moglo biti veliko opterećenje za županijski proračun.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas