fbpx

Dragić: ”Čeka se novac iz fondova EU namijenjen nezaposlenim mladim ljudima”

Pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Zadar Irena Dragić iznijela je svoja očekivanja kako će se najkasnije za tri mjeseca početi ponovno sa zapošljavanje nezaposlenih osoba kroz mjeru aktivne politike na tržištu rada stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Korištenjem ove mjere do sada je u Zadarskoj županiji zaposleno 1.250 mladih osoba.

50 posto “usavršenih” potom dobilo posao

– Ova mjera se pokazala kao uspješna, koja je omogućila mladima da uđu na tržište rada. Mi se možemo pohvaliti da je mjera obuhvatila ne samo državne institucije, već i privatne poslodavce koji su posegnuli za njom. Vrlo je ohrabrujuće da se pedeset posto mladih ljudi koji su bili korisnici ove mjere kasnije zaposlio. Neki su poslodavci zadržali te mlade ljude u stalnom radnom odnosu jer su se pokazali iznimno dobrima i kvalitetnima. Pritom imamo različite varijante, da su neki poslodavci iskoristili poticaje koje daje Zavod ili su sve troškove preuzeli na svoj teret, kaže Dragić.

Po njenim riječima ova mjere će se nastaviti provoditi. Jedino je pitanje hoće li se njen nastavak čekati dva ili tri mjeseca. Čeka se novac iz fondova EU koji je upravo namijenjen nezaposlenim mladim ljudima. Novca bi trebalo biti više nego što su hrvatske potrebe, tako da će sigurno svi koji budu zainteresirani da se uključe u ovu mjeru to na kraju i biti.

Dragić o Kalmetinoj inicijativi

Dragić je komentirala izjavu gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete kako će Grad Zadar sam financirati ovu mjeru za zapošljavanje mladih ljudi.

– Da je tu izjavu dao zadarski župan Stipe Zrilić, apsolutno bismo ga svi mogli podržati jer znamo da Zadarska županija ima dobar proračun i ostvaruje višak prihoda. Svi mi koji živimo u Zadru znamo da proračun našeg Grada grca u dugovima već duži niz godina. Osamdeset milijuna kuna duga prema proračunskim korisnicima je veliki problem s kojim se godinama svi zajedno nosimo. Mislim da je toga i svjestan naš gradonačelnik. Vjerujem da ima dobre namjere, ali nije nikako dobro političke poene stjecati na ovako osjetljivoj temi, na leđima mladih i nezaposlenih. Podsjetila bih da je ova mjera u početku dočekana na nož, kao iskorištavanje mladih ljudi, pogotovo od Kalmetinih političkih istomišljenika, rekla je Dragić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Ivan JAMIČIĆ