fbpx

Dubinska analiza Hrvatske: Evo što je zaključila Europska komisija!

U dubinskoj analizi hrvatskog gospodarstva tim europskog povjerenika Ollieja Rehna otkrio je u Hrvatskoj ove makroekonomske neusklađenosti: izvozni su rezultati u opadanju, tvrtke su prezadužene, javni se dug ubrzano povećava, a sve se to događa u kontekstu niskog gospodarskog rasta i “slabog kapaciteta za prilagodbu”.

Osim prekomjernog deficita, zbog kojeg se nalazi pod nadzorom Europske komisije, Hrvatska ima i prekomjerne makroekonomske neuravnoteženosti koje također zahtijevaju poseban nadzor i djelotvorne mjere hrvatske Vlade, objavila je danas Europska komisija.

U dubinskoj analizi hrvatskog gospodarstva tim europskog povjerenika Ollieja Rehna otkrio je u Hrvatskoj ove makroekonomske neusklađenosti: izvozni su rezultati u opadanju, tvrtke su prezadužene, javni se dug ubrzano povećava, a sve se to događa u kontekstu niskog gospodarskog rasta i “slabog kapaciteta za prilagodbu”. Drugim riječima, Komisija procjenjuje da Hrvatska ima preslab kapacitet da se reformira i promijeni neusklađenosti koje je vuku prema dolje.

Razduživanje nefinancijskih društava još je u početnoj fazi, zaključuje Bruxelles. – Trgovačka društva u vlasništvu države, koja u nekim sektorima još imaju vodeću ulogu i koja su često nerestrukturirana, općenito su visokozadužena i niskoprofitabilna – piše u rezultatima dubinske analize Hrvatske.

Izvor: Večernji list