fbpx

Dvoboj protiv Crvene zvezde

Sutra u 19 sati u dvorani Krešimira Ćosića za Košarkaški klub Zadar počinje još jedna u nizu najvažnijih utakmica sezone. Dvoboj protiv Crvene zvezde, vodeće i vjerojatno najkvalitetnije momčadi ABA lige, mogao bi biti jedan od ključnih u borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Naravno da, poslije visokog poraza u Širokom Brijegu i pada na dno ljestvice, nije lako vaditi se protiv lidera, ali u nastavku donosimo pet razloga zbog kojih Zadrani imaju pravo na optimizam.

1. Novi trener

Nakon poraza na Pecari, bilo je i više nego jasno da zadarska momčad više ne može normalno funkcionirati pod vodstvom Ivana Sunare. Priliku je dobio Rajko Vidaković, mladi domaći stručnjak, koji, istina, nema iskustvo vođenja momčadi na ovoj razini, niti u ovako stresnoj situaciji, ali je veliki košarkaški fanatik, radnik i jako dobro poznaje igrače.

2. Navijači

O tome koliko je Zadru sutra potrebna podrška s tribina, suvišno je govoriti. Ali prava podrška pa čak i pod cijenu manjeg broja ljudi u dvorani. Oni koji nisu spremni naoružati se strpljenjem i istrpiti greške svoje momčadi, kojih će sigurno biti, bolje je da ostanu kod kuće.

3. Tradicija

Zadar i Crvena zvezda u regionalnoj su ligi odigrali 22 susreta, a svaka je momčad sakupila po 11 pobjeda. Od 2002. godine na ovamo, obje su samo po dvaput osjetile slast pobjede u protivničkoj dvorani.

4. Motivacija

Jedan od faktora, koji bi mogao presuditi u korist Zadra, je motivacija. Zašto? Dovoljno je pogledati tablicu. Tri kola prije kraja Zvezda je gotovo osigurala prvo mjesto. Ima dvije pobjede više i bolju koš razliku u međusobnim susretima s Cedevitom. Dakle, da bi pala na drugo mjesto, trebala bi izgubiti sve do kraja. O Zadrovom motivu, pak, ne treba niti govoriti. Da bi ostala u ligi, momčad s Višnjika mora dobiti najmanje jednu utakmicu više od Širokog i svaka joj je kvalifikacijska.

5. Zvezdina Europa

Iz Vilniusa su u srijedu stigle odlične vijesti za Crvenu zvezdu, ali i za Zadar. Beograđani su, naime, na gostovanju kod Lietuvos Rytasa Aleksandra Petrovića izgubili 82:80, a s obzirom da su u prvom susretu kod kuće pobijedili 88:82, plasirali su se u četvrtfinale Eurokupa. Radonjićeva momčad se itekako potrošila, a prvi četvrtfinalni dvoboj očekuje ju već u utorak.

Foto: Zvonko KUCELIN