fbpx

Evo kako Agencija za plaćanje u poljoprivredi troši državni novac

Ante Pezo, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) danas je otputovao u Portugal skupa s još četiri djelatnika Agencije gdje će boraviti sve do 22. ožujka, a to će putovanje stajati oko 75.000 kuna. Razlog putovanja je uspostavljanje bilateralnih odnosa s portugalskim institucijama koje se bave poljoprivredom, ribarstvom i ruralnim razvojem, stoji u odgovoru kojeg je Index primio od Agencije.

Zanimljivo je napomenuti kako je ista Agencija prije tri mjeseca nabavila devet vrhunskih televizora za 121,167,83 kuna, od kojih samo jedan stoji čak 35 tisuća kuna. Kupnja dotičnih televizora zapravo je značila veliku uštedu kako su naveli u Agenciji, budući da pomoću njih mogu obavljati videokonferencije pa ne moraju djelatnici Agencije sami putovati, čime se znatno štedi, stajalo je tad u objašnjenju Agencije.

Međutim, očito ni ti televizori nisu dovoljni kako bi Agencija uspjela održati videokonferenciju s Portugalom. Doduše, iz Agencije su nam tada napomenuli kako će obavljati videokonferencije s Bruxellesom, pa nije poznato vrijedi li ta skupocjena oprema i za videokonferencije s ostalim zemljama ili je rezervirana samo za Bruxelles.

Radna dva dana, a ostaju pet

Ono što je kod putovanja u Portugal još dodatno zanimljivo je da se, prema informacijama koje je Index dobio, radni sastanci održavaju samo dva dana 19. i 20. ožujka, a hrvatska će delegacija ondje boraviti od 18. do 22. ožujka.

Iako se između ostalih Agencija mora upoznati s tematikom lokalnih akcijskih skupina u sektoru ribarstva (Fisheries Local Action Group-FLAG), zanimljiv je i sastav hrvatskog izaslanstva u kojem nema baš niti jednog djelatnika Agencije koji se bavi ribarstvom.

Tako osim ravnatelja Peze, u Portugal putuju Zdravko Tušek, pomoćnik ravnatelja za financije i kontrolu, Darija Gaberšnik, direktorica Sektora za opće i pravne poslove, Natalija Bijelić-Hodžić, voditeljica Odjela za EU i Leticija Hrenković, voditeljica Službe za odnose s javnošću.

Iz Agencije su potvrdili kako imamo točan popis sudionika, koji su kako tvrde, odabrani s obzirom na teme koje će se obraditi te dostupnost u periodu kojeg su im kao termin potvrdile portugalske kolege.

“Tijekom ove posjete razgovarat će se o proširenju bilateralne suradnje s portugalskim institucijama te će se dogovoriti daljnje bilateralne aktivnosti i potpisivanje Sporazuma o suradnji između APPRRR-a i relevantnih portugalskih institucija koje se bave poljoprivredom, ribarstvom i ruralnim razvojem”, stoji u odgovoru APPRRR-a.

U Agenciji ističu kako ovakve bilateralne sporazume i razmjenu stručnjaka imaju već sa preko 15 institucija iz više od pola država članica EU, ali i iz zemalja regije (Turska, Makedonija, BiH, Srbija) te da im je iznimno važno na najvišoj razini uspostaviti bilateralne kontakte s portugalskim stručnjacima radi zajedničkih nastupa na twinning projektima u regiji.

Objašnjavaju kako će u sklopu bilateralne suradnje dogovoriti i moguće teme dolazaka stručnjaka iz Portugala u APPRRR kao potpora različitim operativnim procesima koje su, kažu, u obvezi razvijati s početkom novog programskog razdoblja.

Tema ribarstvo, a nitko iz delegacije nije iz tog sektora

Iako će, kako sami ističu, jedna od važnijih tema biti i organizacija multilateralne ribarske radionice u Splitu na temu REFORMA ZAJEDNIČKE RIBARSKE POLITIKE, koja se treba održati u travnju u suorganizaciji TAIEX-a, odnosno Europske Komisije, u hrvatskoj delegaciji koja je otputovala u Portugal, nema niti jedne osobe koja se u Agenciji bavi sektorom ribarstva. Iako smo postavili Agenciji upit zašto nema nikog u izaslanstvu tko se bavi upravo tim sektorom, odgovor na to pitanje nismo dobili.

Umjesto toga su nam odgovorili kako na radionici koja se treba održati u Splitu očekuju i predavača iz Portugala, s kojim upravo u Portugalu trebaju detaljnije dogovoriti samu temu koju će izlagati, a koja se odnosi na suradnju i upravljanje ribarstvom na regionalnoj razini.

Također su naveli kako će uz sve ovo navedeno, pokriti i temu upoznavanja s uspostavom lokalnih akcijskih skupina u sektoru ribarstva tzv. FLAG-ova (Fisheries Local Action Group) od formiranja, odabira i ugovaranja potpore, dalje financiranja i kontrole istih, kao i informiranje korisnika o mjerama za njih u okviru EFF-a i budućeg EMFF-a.

Na kraju su dodali kako “ovaj službeni put predstavlja suradnju na višoj poslovnoj razini, koja će dalje dogovoriti razmjenu stručne, operativne ekspertize”.

Izvor: Index.hr