fbpx

Finalisti Hrvatske novinske fotografije 2013. zadarski fotografi Surać, Brala i Mišković

Objavljeni su finalisti 11. natječaja Hrvatska novinska fotografija 2013. Na natječaj je pristiglo 1.245 fotografija od 75 autora, a žiri je odabrao 21 finalista među kojima su i Zadrani Stipe Surać, Filip Brala i Jure Mišković. Proglašenje pobjednika održat će se 7. travnja u Zagrebu, a zadarski fotografi sudjeluju u kategorijama Događaj (Filip Brala), Reportaža (Stipe Surać), Sport (Jure Mišković), Priroda i okoliš (Filip Brala i Stipe Surać).

U kategoriji Događaj Brala je zastupljen fotografijom s obilježavanja 20. obljetnice VRA Maslenica iz Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, dok je u kategoriji Priroda i okoliš njegova fotografija turista i lokalnih stanovnika iz Solane Nin u vrijeme tradicionalne ručne berbe soli. U istoj kategoriji je i Suraćeva fotografija preoranog otoka Galešnjaka, poznatog po svom srcolikom obliku. Surać je s većim brojem fotografija zastupljen u kategoriji reportaža snimljenih na otoku Krapnju, najnižem i najmanje naseljenom jadranskim otokom, čija nadmorska visina ne prelazi 1,25 metra, dok je površinom manji od pola četvornog kilometra. Reportaža i fotografije pričaju priču o tradiciji spužvarstva na otoku, staroj 300 godina. Sportski trenutak kojim je došao do finala natječaja Jure Mišković zabilježio je na državnom prvenstvu Hrvatske u bodybuildingu i fitnessu održanom u Zadru, a fotografija prikazuje natjecatelje.

Odabir je povjeren žiriju u sastavu: Krasnodar Peršun/Veleučilište VERN, Hrvatska, Nenad Petrović/BETA, Srbija, prof. Ante Verzotti/UMAS, Hrvatska, Srđan Živulović/REUTERS, Slovenija i Mario Periša/Sveučilište Sjever, Hrvatska. Žiri u trenutku odabira fotografija nije znao imena fotografa, a među izabranima su fotografi koji već niz godina na brojnim natječajima osvajaju vrijedne nagrade i zapažena mjesta.

Izvor: Zadarski list
Foto: Stipe SURAĆ