fbpx

Genijalni genije

Zadarski lutkari imaju novu predstavu koju su pretpremijerno odigrali jučer u redovnom terminu u 11 sati, dok je premijera na programu večeras u 19 sati.

“Genijalni genije” redateljice Tamare Kučinović predstava je nastala prema motivima stripa “Leonardo je genije”, a u predstavi su ovoga puta u glavnim ulogama samo dvije glumice, iskusna Sanja Zalović kao Leonardo da Vinci i mlada Paola Slavica, najnovija članica lutkarskog ansambla u ulozi Leonardovog pomoćnika Franscesca.

Priča prati Leonarda u pokušaju ostvarenja nekih od svojih najgenijalnijih izuma poput automobila, zrakoplova ili podmornice, a koji su uspješno realizirani tek stoljećima kasnije. Vizionar ispred svog vremena bio je neshvaćen idejama koje su se tadašnjim ljudima činile kao potpuna ludost, a pomalo i samom Leonardu kojega su vlastiti strahovi i sumnje priječili da vjeruje u sebe. Njegovi strahovi, iako nestvarni, utjelovljeni su ljudima (lutkama) koji nakon svakog izuma viču: “Lud, lud! Leonardo je luđak!”

Predstava je vrlo uspjela kombinacija glume i lutaka, ili bolje rečeno odlično realiziranih malih drvenih lutkica dok je scenografija jednostavna, a glavni rekviziti su pogužvani papiri, jedna kada koja može poslužiti i kao stol, te nekoliko dasaka i drvenih pomagala. Kroz predstavu se ti rekviziti uspješno transformiraju u nekoliko različitih prijevoznih sredstava, koje upotpunjava lutkarska čarolija, od malenih svjetala koja predstavljaju zvjezdano nebo pa do balona od sapunice. Likovno oblikovanje i scenografiju odradila je Ruskinja Gulnaz Fatykhova uz Roberta Koštu.

Sanja Zalović i Paola Slavica uspjele su stvoriti vrlo dobar glumački tim nadopunjujući se, jer kako se predstava temelji na mnoštvu nespretnosti one da bi uspjele morale su biti savršeno tajmirane u pokretima. Čini se da je mlada Paola, koju smo do sada gledali u nekim drugim projektima, jako dobro napredovala uz zadarske lutkare jer je svoj prvi veći projekt u Kazalištu lutaka odradila vrlo dobro.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Vedran SITNICA