fbpx

Giergiji i Peroviću optužnica po drugi put vraćena na doradu

Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru pod predsjedanjem suca Domagoja Kurobase po drugi je put vratilo na doradu optužnicu protiv Giuseppea Pina Giergije (77) i nekadašnjeg predsjednika Košarkaškog kluba Zadar Dina Perovića (47). Dvojicu poznatih Zadrana tereti se za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju čime su oštetili državni proračun RH, a optužni akt protiv njih je podnijet još u srpnju prošle godine.

Pina Giergiju tereti se da je od 1. siječnja 2005. do 19. lipnja 2009. kao direktor sportske udruge odobrio falsificiranje poslovnih knjiga kako bi se udruga financijski okoristila. U optužnici se navodi kako je riječ o udruzi koja je početkom prosinca 2012. godine preoblikovana u sportsko dioničko društvo, te da je Gjergja protivno odredbama Statuta udruge prema kojem je bio dužan ostvarivati financijski plan skrbeći o namjeni i pravilnosti uporabe sredstava, odobrio da se u poslovnim knjigama prikazuju netočni iznosi porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja obavljena prema inozemnim agencijama za rate ugovora o profesionalnom igranju te nepripadno koristio pravo na odbitak pretporeza.

U nepravomoćnom optužnom aktu navodi se kako su na toj osnovi prilikom podnošenja godišnjih poreznih prijava obračunavani umanjeni iznosi poreza i doprinosa na navedene obveze, čime je oštećen proračun Republike Hrvatske za gotovo 16 milijuna kuna.

Dino Perović kao drugookrivljenik prema stavu tužiteljstva je od 19. lipnja 2009. do 28. veljače 2010., kao predsjednik iste udruge, protivno odredbama Statuta udruge prema kojima je bio odgovoran za pravilan i zakonit rad kluba te dužan zatražiti prethodnu suglasnost Upravnog odbora prije svakog plaćanja iznosa većeg od 75 tisuća kuna odobrio da se u poslovnim knjigama prikazuju netočne porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja obavljena prema inozemnim agencijama te nepripadno koristio pravo na odbitak pretporeza.

Tužiteljstvo smatra kako je jednako kao i Giergia omogućio da se ošteti proračun za preko milijun kuna.

Optužno vijeće sastalo se prvi puta polovinom rujna prošle godine. Tada je spis vratilo na doradu uz obrazloženje da je potrebno bolje razrješenje stvari, a navedeno je i kako priloženi dokazi policije i Porezne uprave ne predstavljaju dokaz u kaznenom postupku. Predloženo je knjigovodstveno-financijsko vještačenje, no sudac Kurobasa nije bio zadovoljan ni s dorađenom optužnicom pa ju je još jednom vratio na doradu. Nameće se pitanje tko u ovom sudsko-pravosudnom tenisu nije odradio svoj posao i je li možda posrijedi kupovanje vremena.

Izvor: Zadarski list
Foto: Zvonko KUCELIN