fbpx

Grad Zadar dobio spor i ostao bez tri milijuna kuna

U svom prvom mandatu sredinom 90-ih godina, Božidar Kalmeta dao je nalog za rušenje starog Autobusnog kolodvora na zadarskom Poluotoku, čime je otvorio sudski spor koji je, zahvaljujući poslovično brzom hrvatskom pravosuđu, tek nedavno okončan.

Na uklanjanje kolodvorskog zdanja reagiralo je poduzeće Croatia Zadar Line (CZL) pokretanjem sudskog postupka za nadoknadu štete: Trgovački sud je stao na stranu Croatia Zadar Linea, a Visoki trgovački sud je to potvrdio, čime je Grad Zadar, na temelju pravomoćne sudske presude, morao CZL-u isplatiti gotovo tri milijuna kuna.

Nakon što je novac već sjeo na račun CZL-a, pokrenut je postupak revizije presude u čijoj završnici Vrhovni sud odlučuje u korist Grada Zadra. No, to još uvijek ne znači da će Grad uspjeti vratiti svoja tri milijuna kuna jer je stečaj nad CZL-om zatvoren prije četiri godine!
Trećina otpremnina

–Taj je novac podijeljen na temelju pravomoćne sudske presude. Stečaj je zatvoren jer CZL nije imao nikakve stečajne mase niti za isplatu troškova stečajnog postupka – kaže stečajni upravitelj CZL-a Frane Negro, uz dodatak kako je svojedobno “zvao Grad Zadar radi nagodbe, ali je taj poziv prepotentno odbijen”.

Negro navodi da je iznos od oko tri milijuna kuna podijeljen radnicima, ali to ni izbliza nije bilo dovoljno, pa je radnicima isplaćena samo jedna trećina utvrđenih otpremnina. CZL nema nikakve preostale imovine, kao vlasnik zemljišta na kojemu je bio tvornički krug upisala se tvrtka “Čazmatrans”, pa Grad do svog novca nije mogao doći ni da je pokrenuo ovrhu. Šansa da Grad dođe do svoja tri milijuna kuna je vrlo mala, ali postoji i krije se u drugom sudskom sporu koji CZL još uvijek vodi oko vlasništva nad zemljištem na kojemu je bio stari Autobusni kolodvor.

– To je zemljište ušlo u pretvorbeni elaborat CZL-a i oko toga se na početku vodio spor s Gradom koji se naknadno povukao, a CZL je sada u sporu s državom oko vlasništva nad zemljištem – kaže Frane Negro.
Iz toga proizlazi da bi se Grad možda mogao namiriti ako bi presudom zemljište postalo vlasništvo CZL-a, ali tome u prilog ne ide činjenica da je radnicima isplaćena samo trećina potraživanja. Ispada da je Grad dobio sudski spor, ali će teško vratiti svoja tri milijuna kuna.

Dugovi 74, potraživanja 144 milijuna kuna

Dugovi Grada Zadra trenutno iznose 74 milijuna kuna, ali su gradska potraživanja kudikamo veća i 31. prosinca 2013. godine iznosila su više od 144 milijuna kuna. Daleko najveći iznos (55 milijuna) otpada na komunalnu naknadu, zatezne kamate su “teške” 35 milijuna, zakup poslovnog prostora 29, a za porez na tvrtku i komunalni doprinos Grad potražuje po 7,4 milijuna kuna.

 Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas