fbpx

Gradska knjižnica proširila mrežu svojih usluga na zadarskim otocima

Prvi takav u Hrvatskoj – čulo se danas prilikom predstavljanja novog bibliobusa zahvaljujući kojim će zadarska Gradska knjižnica proširiti mrežu svojih usluga na zadarskim otocima. Svečanost nakon koje se bibliobus uputio prema mjestu Veli Iž održana je ispred knjižnice gdje je posebna zahvala upućena djelatnicima knjižnice iz njemačkoga grada Freiburga, koja je i zaslužna za donaciju autobusa koji je nakon dodatnih radova prerađen u bibliobus.

Za oslikavanje bibliobusa zaslužni su profesori i učenici zadarske Prirodoslovne grafičke škole, napominje ravnatelj Ivan Pehar:

” Možemo naglasiti kako je ovo prvi bibliobus uopće koji ide na otoke koji nisu povezani s mostom, dakle on će ići trajektom, takav projekt nema nitko u Hrvatskoj. Vjerujemo kako će bibliobus doprinijeti svojom ponudom na način da će se podignuti duh naših ljudi na otocima. Svi znamo koliko su oni izolirani, ukoliko i jedno pročita jednu knjigu, mi smo već uspjeli ” kazao je ravnatelj Pehar na svečanosti.

Za pet dana, od 8.30 do 9.30, bibliobus će biti Ugljanu (u središtu mjesta), od 9.40 do 11 sati u Lukoranu (kod škole i na rivi), od 11.15 do 12 sati u Sutomišćici (kod igrališta) i od 12.10 do 13.30 u Preku (kod škole). Već sutradan ponovno će od 8.20 do 10 sati, ali ovoga puta ispred zgrade općine, boraviti u Preku, da bi se potom uputio u Kukljicu od 10.15 do 11.30, a nakon toga nastavio put otoka Pašmana.

Kako nam je rekla Nada Radman iz Gradske knjižnice Zadar, projekt se ne bi mogao realizirati da Jadrolinija nije ponudila pokrivanje većeg dijela troškova za trajektne karte. Novi bibliobus imat će 27 stajališta, obilazit će mjesta na Ugljanu, Pašmanu, Dugom otoku i Ižu, a u primorju Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Raštane, Sikovo, Sukošan i Debeljak.

 Izvor: HRT/ZDanas

Foto: F. Buzov / RZD