fbpx

Hoće li ležeći policajci uskoro nestati s zadarskih prometnica?

Hoće li uspornici, poznatiji kao ležeći policajci uskoro nestati s hrvatskih, pa tako i zadarskih prometnica? Sudeći prema mišljenju prometne struke, ali i mnogih vozača trebalo bi razmisliti o drukčijem rješenju koje bi nesavjesne vozače primoralo na poštivanje ograničenja brzine. Zbog ležećih policajaca, naime, sve više vozila završava u auto servisima na popravcima jer problem predstavlja njihova često prevelika visina, što potvrđuju i zadarski automehaničari.

– Imamo dosta intervencija zbog oštećenja nastalih prelaskom vozila preko ležećih policajaca. Najčešće stradava auspuh koji, ukoliko je na vozilu niže postavljen, zna zapeti o uspornik i oštetiti se ili čak ispasti, kažu u jednom zadarskom auto servisu, dok u drugome uz oštećenja auspuha navode i oštećenja na gumama jer se događa da iz ležećeg policajca, odnosno iz asfalta vire vijci koji se zabiju u gumu. Nije rijetkost ni deformacija felge ukoliko dođe do brzog naleta na ležećeg policajca, a brzi prelazak preko uspornika s vremenom može dovesti i do stradanja amortizera.

Prije dvije godine Auto klub je provodio istraživanje mjerenja visine ležećih policajaca na hrvatskim prometnicama koje je pokazalo da ih je više od 90 posto postavljeno mimo Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cesti jer su uspornici bili viši od dopuštene visine, kao i to da nisu bili dovoljno široki.

Tako, primjerice, za vožnju od 40 kilometara na sat širina uspornika ne bi smjela biti manja od 90 centimetara, a visina do 4 cm, onima predviđenima za vožnju do 30 kilometara na sat širina ne smije biti manja od 120 centimetara, a visina mora biti do 7 cm.

Već nakon godinu dana od otvaranja, početkom veljače lani, ukazala se potreba za intenzivnijim radom Obiteljskog savjetovališta koje djeluje u sklopu zadarskog, Gradskog društva Crvenog križa i čije su usluge – besplatne.

Svakog utorka, četvrtka i petka poslijepodne od 16 do 20 sati u prostoru koji se nalazi u centru grada na Poluotoku, kod crkve sv. Šime, vrata Obiteljskog savjetovališta su otvorena, a svojim stručnim savjetima pomaže mlada psihologinja Lucija Marnika, bivša dugogodišnja volonterka zadarskog Crvenog križa.

Savjetovalište je otvoreno u prvom redu zbog ugroženijih socijalnih kategorija kojima je savjet i stručna pomoć potrebna bilo da je riječ o djeci osnovnoškolskog uzrasta i njihovim roditeljima, adolescentima ili pak, bračnim parovima koji možda proživljavaju krizu u svojim odnosima.

U iznimnim situacijama savjetovanje se odvija odmah po dolasku korisnika u savjetovalište, ukoliko je to moguće i potrebno no najčešće se termin unaprijed zakazuje.

Savjetovanje je prilagođeno potrebama korisnika i to na način da se odmah pri prvom susretu dogovore ciljevi i svrha savjetovanja, a ukoliko je potrebno osoba se može uputiti i u neku drugu instituciju ili ustanovu.

– Od kada smo otvorili naše Savjetovalište većina populacije je ona školske dobi. Najviše ih je u predpubertetu i pubertetu. Najmlađi korisnik koji je do sada došao kod nas bio je u petom razredu osnovne škole, dakle, 12-godišnjak, a najstariji je imao 40-tak godina – priča svoja iskustva psihologinja, Lucija Marnika.

Većina adolescenata je i sklona za svoje probleme kriviti druge – profesore i roditelje te najčešće ne želi preuzeti odgovornost za svoje postupke.

Do sada se već u svom radu u Obiteljskom savjetovalištu, psihologinja Lucija Marnika susrela s mnogim strahovima pa i fobijama. Strahom od odnosa s drugim ljudima, od javnih nastupa i slično. Tako je jedan 14-godišnjak imao jako izražen strah od visine. Nije se čak mogao približiti ni prozoru u svojoj sobi, a 40-godišnjak je imao problema s napadajima panike.

– Sve se to može riješiti dobrom terapijom. No za neke je probleme dovoljno savjetovalište, a za neke psihoterapija koja podrazumjeva ipak, dublje ulažanje u bit problema i traje dulje – pojašnjava Marnika.

Zanimljivo je ipak, da od kada je Obiteljsko savjetovalište otvoreno u godinu dana, niti jedan bračni par nije došao potražiti pomoć.

Izvor: Zadarski list/ZDanas