fbpx

Irski dani u Zadru

Svake godine, otprilike u isto vrijeme, Zadru se približi Irska svojom mitologijom, književnosti, glazbom, poviješću, filmovima… Radi se naravno o tradicionalnom projektu Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru, Irski dani, koji ove godine obilježavaju deset godina postojanja. Od danas, do 28. ovog mjeseca obljetnica će se obilježiti kroz bogat ovogodišnji program koji uključuje predavanja, filmske projekcije, razne radionice, glazbu i ples. Program će se održavati u učionicama Odjela za anglistiku i prostorijama Studentskog kluba “Božo Lerotić” svakim danom od 18 sati.

Osim profesora/ica i studenata/ica Odjela za anglistiku, izlaganja će održati i gostujući predavač dr.sc. Stipe Grgas s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je ujedno idejni začetnik i pokretač Irskih dana te Paul O’Grady, glazbenik iz Irske koji živi u Hrvatskoj i već godinama promovira irsku kulturu u Hrvatskoj. Paul O’Grady je i voditelj plesne skupine Irish Maiden koji su već nastupali na 6. Irskim danima 2010. godine, te namjerava održati kulturološku radionicu na temu Irske i radionicu irskog plesa.

Današnji program s početkom u 18 sati održava se u dvorani 143 Odjela za anglistiku, a organizatori su pripremili predavanja Estelle Petrić-Bajlo (Swift – our contemporary) i Matee Kostić (The mythology of pre-Christian Ireland) te zanimljivu Radionicu ukrašavanja i degustacije irske kave koju će voditi Ivana Petrušić, Lucija Matković i Jelena Prtorić, a koja počinje nakon predavanja oko 19.15 sati.

Izvor: Zadarski list
Foto: Sebastian GOVORČIN