fbpx

Ivo Bilić novi šef HBOR-a ?

Nakon dva desetljeća na čelu HBOR-a njegov aktualni šef Anton Kovačev nakon travnja, kada mu istječe mandat, više neće biti na čelu te banke, piše Večernji list

Kao najizgledniji kandidat za čelnu poziciju u HBOR-u spominje se SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zadra Ivo Bilić, član uprave Hypo banke. Fotelja prvog čovjeka HBOR-a ‘vruća’ je još od početka SDP-ova mandata, jer je u razvojnoj, za gospodarstvo strateški važnoj banci, kroz nekoliko izmjena vladajućih garnitura preživio Anton Kovačev kojeg se povezuje s HDZ-om.

‘Na pitanje vezano uz HBOR, mogu samo reći da ne komentiram medijske špekulacije’, kazao je Bilić o ideji da bi mogao zamijeniti Kovačeva.
Kao novi šef HBOR-a spominje se i član Uprave Erste banke Tomislav Vujić, no kaže da ne zna ništa o svojoj ‘kandidaturi’ iako bliski izvori potvrđuju da su s njim vođeni razgovori.

Hrvatska bankarska scena nikad više neće biti ista. Odlaze veterani koje smo doživljavali kao institucije, a „neki novi klinci“ borit će se s padom profita, nadzorom iz EU i hipertrofijom rezervacija. Promjene čelnih ljudi nitko iz bankarskog svijeta nije obrazložio, ali odabiri puno govore o strategiji, političkoj pozadini, interesima…

Nakon što se tektonska promjena dogodila na čelu Zabe, čiji će predsjednik uprave dogodine postati Miljenko Živaljić poslije više od dva desetljeća čvrste ruke Franje Lukovića, upravu Hypa napustio je Markus Ferstl, a s mjesta člana uprave Erste banke u lipnju odlazi Tomislav Vujić.

Vruća fotelja

I dok će vođenje Hypa, prema pouzdanim informacijama, preuzeti stranac, najvjerojatnije iz talijanskog UniCredita, kao najizgledniji kandidat za čelnu poziciju u HBOR-u spominje se SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zadra Ivo Bilić, član uprave Hypo banke. Fotelja prvog čovjeka HBOR-a „vruća“ je još od početka SDP-ova mandata, jer je u razvojnoj, za gospodarstvo strateški važnoj banci, kroz nekoliko izmjena vladajućih garnitura preživio Anton Kovačev kojeg se povezuje s HDZ-om. Iz političkih krugova doznajemo da još nije donesena konačna odluka, ali premda je spominjan i Tomislav Vujić, jedino Bilićevo ime nije demantirano. Već se mnoge spominjalo kao nasljednike, pa tako i dugovječnog bankara Gorana Gazivodu, a govorilo se da je čak i ministar Gordan Maras zainteresiran za HBOR. Međutim, ništa nije sigurno osim činjenice da Kovačevu u svibnju istječe mandat. Maras je više puta javno rekao da očekuje promjenu na čelu razvojne banke, a u tom smjeru ide i retorika premijera Milanovića koji je s predstavljanja rebalansa proračuna poslao znakovitu poruku.

– HBOR će ubuduće biti banka koja financira izvoz i turizam, jer to je izvozna grana, a više se neće financirati kojekakvi projekti koji su mogli biti po zakonu, ali ne po logici HBOR-a – istaknuo je Milanović.

Bankarsko igralište

Vlada je rebalansom „skinula“ 150 mil. kn s pozicija HBOR-ovih potpora, što će se negativno odraziti na klijente razvojne banke, s čime će se morati nositi novi menadžer. – Na pitanje vezano uz HBOR, mogu samo reći da ne komentiram medijske špekulacije – kazao je Bilić o ideji da bi mogao zamijeniti Kovačeva.

I Vujić kaže da ne zna ništa o svojoj “kandidaturi”, iako bliski izvori potvrđuju da su s njim vođeni razgovori. Niz drugih promjena u upravama banaka uvjetovano je preuzimanjem i spajanjem; takvi su slučajevi Karlovačka banka i Banco Popolare čije će se vodstvo mijenjati.

Dolaze „new kids on the block“ – neki novi momci vladat će bankarskim igralištem. Karte se iznova miješaju i kao da u zraku visi pitanje; tko je sljedeći? Čini se da je igra promijenila pravila, jer još do prije dvije ili tri godine, bankari su se, primjerice, „kladili“ na Zabina člana uprave Milivoja Goldštajna kao Lukovićeva nasljednika, no on također dogodine napušta Zabu, ali je zato na drugu poziciju u banci isplivao Marko Remenar čije se ime u prijašnjim križaljkama izostavljalo, navodno jer dolazi iz investicijskog bankarstva od kojeg su banke napravile odmak u krizi. Bankarski užareni stolci u trenutačnoj situaciji nisu baš premija, jer sve je teže postići ono zbog čega dioničari i sjedaju u njih – profit.

Izvor:Večerrnji l. /Tportal/ZDanas
Foto: Filip Brala/PIXSELL