fbpx

Izložba “Dizajn u staklu”

U Muzeju antičkog stakla sutra će se otvoriti izložba “Dizajn u staklu” autora Radovana Rajića. Tim povodom jučer je održana konferencija za novinare na kojoj je, uz ravnatelja Muzeja antičkog stakla dr. sc. Ivu Fadića, nazočio i autor izložbe.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi istarskog umjetnika na kojoj će biti predstavljen suvremeni dizajn svakodnevnih staklenih predmeta kao što su tanjuri, zdjele, pladnjevi i satovi.

– Iznimno smo zadovoljni što još pronalazimo ljude koji rade u mediju stakla. Nadamo se da će ovo potaknuti ljude na bavljenje staklom, kazao je ravnatelj MAS-a, ističući kako su trenutačno u kontaktu s ljudima iz Italije, a za godišnjicu muzeja ponovno ćemo imati priliku vidjeti uratke obitelji Rajić, ovaj put u programu pod nazivom “Svjetlo glagoljice”.

Radovan Rajić je istaknuo kako se prije stakla bavio slikanjem, a radi daljnjeg usavršavanja u staklu pohađao je razne tečajeve.

– Zadnje tri godine sam počeo s tanjurima za gastronomiju, što je specifično. Radili smo za neke od važnijih restorana u Italiji, a nedavno smo za najbolji restoran na svijetu “El celler de can roca” izradili tisuću tanjura, istaknuo je Rajić dodavši kako tanjure izrađuju u različitim tehnikama, od najobičnijeg stakla do skupocjenih materijala.

Izložba “Dizajn u staklu” prvo je javno predstavljanje autorskih radova Radovana Rajića u tehnici stakla. Duboka sklonost umjetničkom istraživanju odvodi ga u bolonjsku radionicu stakla udruge umjetnika (Cooperativa Eta Beta) gdje otkriva svijet stakla pod vodstvom katalonskog umjetnika Joana Crousa. Na izložbi će se vidjeti između ostalog i radovi koje je dizajnirao za Cooperativu Eta Beta.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Vedran Sitnica/ZD list