fbpx

Jadera dužna milijune za korištenje prostora

Nakon što je odlukom Vrhovnog suda Grad Zadar povratio vlasništvo pet poslovnih prostora na Poluotoku, u sporenju sa Jaderom, u gradskoj upravi pripremaju milijunske račune koje će Jadera biti dužna platiti za korištenje prostora kroz gotovo 20-ak godina. No, istovremeno pokušavaju predvidjeti kolike im nove godine sudovanja slijede zbog istih prostora.

Ali, sada ne s Jaderom, već s – Hrvatskom, jer se država, masovno upisujući na bivše općinske prostore svoje vlasništvo, upisala u dva, a tendira u još koji od ovih prostora. A tu su i mogući sporovi sa zakupcima koji su u tim prostorima, ako Jadera ima s njima dugogodišnje ugovore, a grad ih treba preuzeti.

Tako radost što je grad uvećao (povratio) svoju imovinu, i uzet će milijune, a koji mu nasušno trebaju, ima i onu mučniju stranu.

Grozdanu Perić, “šeficu” gradskih financija sa suradnicima zatičemo u poslu:

– U složenom smo poslu preračunavanja stvarnih iznosa dugovanja Jadere prema gradu. Riječ je o dugogodišnjem sporu i vrlo složenim računima. Na nama je točno izračunati sav iznos dugovanja, pitanje kamata, i naplatiti ih od Jadere. Ne mogu vam govoriti o konkretnim iznosima, osim potvrditi da će iznos biti milijunski, ali i demantirati neke kalkulacije da se radi 15 ili 30 i više milijuna eura. Prema nasljeđenim cijenama iz Fonda (za privatizaciju, pr.a.) u vremenima u kojima se radi, najam poslovnog prostora u Zadru na Poluotoku iznosio je 16,38 tadašnjih njemačkih maraka. To je prema tečaju uzetom u pretvaranju maraka u eure polovica tog iznosa u eurima, kazala nam je Grozdana Perić.

U međuvremenu u masovnoj akciji, država se upisivala na bivše općinsko vlasništvo pa se tako i Gradu Zadru upisala na stotine objekata, prostora, parcela i tko zna čega još, pa i na dio ovih prostora.

– Da, čeka nas i tu sporenje, nadamo se ne s ovolikim trajanjem (dvadesetak godina) kao s Jaderom. Država se upisala u prostor u Mihovila Klaića i onaj na Poljani Pape Aleksandra III, a koje je Vrhovni sud upravo vratio Gradu iz spora s Jaderom, kaže nam Perić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas