fbpx

Je li vas ministar Jakovina namjerno oštetio? “Mi imamo takve informacije”

– Nismo bili zadovoljni Sladorana i Viro su podnijeli tužbu – kazao je Burilović.

Novi predsjednik HGK i predsjednik Uprave županjske Sladorane Luka Burilović u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog komentirao je odluku Upravnog suda da se poništi rješenje Ministarstva poljoprivrede iz 2012. o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer od tržišne 2013./2014. godine.

– Do ulaska u EU smo imali izvozne kvote koje su bile podijeljene u tri djela. 180 tisuća tona na sve tri šećerane, a nakon ulaska u EU smo dobili proizvodne kvote koje su bile raspoređene na način koji nije baš u skladu sa uobičajenim pravilima koje vrijede u EU. Smatrali smo da smo zakinuti jer smo dobili manji dio u odnosu na Osijek. Vira je jedna tvornica, Sladorana druga, a Osijek treća – rekao je Burilović i objasnio da su te tri tvornice dio hrvatske industrije šećera.

Je li vas Jakovina namjerno želi oštetiti?

– Nismo bili zadovoljni Sladorana i Viro su podnijeli tužbu – kazao je Burilović. Na pitanje misli li da ih ministar poljoprivrede namjerno želi oštetiti jer je navodno i povjerenstvo koje je za to osnovano sugeriralo drugačije, Burilović je odgovorio: Pa mi imamo takve informacije i to smo jasno i glasno rekli.

Neslužbeni izvori su Večernjem listu rekli kako ova odluka suda znači da bi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tužitelje, odnosno tvrtke Sladoranu i Viro Željka Zadre, sada trebao obeštetiti s najmanje 97,5 milijuna kuna, koliko je dvije šećerane dosad stajala njegova odluka. Jakovina ju je, navodno, donio i mimo odluke povjerenstva kojega je sam imenovao. Povećavši kvotu Tvornici šećera Osijek Marka Pipunića sa 58,9 na 67,5 tisuća tona, Viro i Sladoranu zakinuo je za čak 380 milijuna kuna u sedmogodišnjem razdoblju.

Izvor: Večernji list