fbpx

Jeli li obrovački gradonačelnik Ante Župan u sukobu interesa?

Je li obrovački gradonačelnik Ante Župan (HDZ) već duže vrijeme u sukobu interesa zbog poslovnih i privatnih veza s Ivanom Kozarom iz Čakovca? “Izgradnja Obrovac” d.o.o. naziv je jedne od Kozarevih tvrtki koja već nekoliko godina kupuje građevinsko zemljište na području Obrovca.

Zadnjih nekoliko godina, ta je tvrtka sklopila najmanje tri kupoprodajna ugovora s Gradom Obrovcem, od kojih su neki bili predmetom rasprave na Gradskom vijeću, gdje se tražilo raskidanje zbog neplaćanja i pogodovanja toj tvrtki. Neki su se oporbeni vijećnici tada protivili tvrdeći da ni jedan od ugovora nije u skladu s objavljenim natječajima o prodaji, te da se Grad Obrovac čak obvezao i izraditi Detaljni plan uređenja (DPU) i odgoditi plaćanje na neodređeno vrijeme, što nije spomenuto kao mogućnost u objavljenom natječaju.

Unatoč tomu, prema dokumentaciji kojom raspolažemo, gradonačelnik Župan potpisao je tri kupoprodajna ugovora između Grada Obrovca i tvrtke “Izgradnja Obrovac” d.o.o. iz Obrovca, i to za 5808 četvornih metara zemljišta u Kruševu, udaljenog 150 metara od mora (lokacija Meka draga) u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna.

Preneseni udjeli

Zatim još 2685 četvornih metara zemljišta također na području Kruševa, u vrijednosti 1,1 milijun kuna, te zemljište u poslovnoj zoni Karlovac u Kruševu po cijeni od 477 tisuća kuna, odnosno za 32,50 kuna po kvadratnome metru.
Rasprodaja tako velikih površina zemljišta na području Obrovca već odavno pobuđuje sumnje u špekulacije jer do sada na tim parcelama u gospodarskim zonama nije izgrađen ni jedan gospodarski objekt, pa postoji mogućnost da se čeka izgradnja termoelektrane, cementare ili tvornice žbuke, nakon čega bi cijena zemljišta mogla naglo porasti.

Veze gradonačelnika Župana s tvrtkom “Izgradnja Obrovac” vidljive su i po tome što je dao nekoliko građevinskih i obrtničkih poslova toj istoj tvrtki, čime je otvorio mjesto sumnjama da je na taj način došlo do prebijanja troškova radova s kupoprodajom zemljišta, što je nezakonito. Jedan od takvih poslova je ugovor o javnoj nabavi robe između Grada Obrovca i “Izgradnje Obrovac” o nabavi i montaži prozora u vrijednosti od 248.026 kuna, zatim poslovi uređenja pročelja na objektima zgrade Jadranska 4-6, zgrade Suda i Zavičajnog muzeja u Obrovcu, u vrijednosti 218.700 kuna, i izvođenje fasadnih i štukaturnih radova po cijeni od 609.903 kune.

Čak i da su svi ti poslovi uredno sklopljeni i plaćeni, te da su svi kupoprodajni ugovori podmireni prema Gradu Obrovcu, sumnju na sukob interesa pobuđuje uvid u referencije tvrtki Ivana Kozara “Elektromarketing Kozar” d.o.o. i “Elektroinstalateri” d.o.o., na čijem se popisu objekata na kojima su radili nalazi hotel “Porto” u Zadru čiji je suvlasnik – Ante Župan.

Zanimljiv je način na koji je gradonačelnik Župan uopće došao do suvlasništva u bivšem radničkom hotelu “Gortana”. Varaždinska tvrtka “Perco” d.o.o. dobila je 2003. godine na natječaju posao čišćenja otpada iz bivše tvornice glinice koji je raspisao Grad Obrovac. Kao izvođač radova tvrtka je platila Gradu Obrovcu oko 200.000 kuna za dobivene radove, ali je u tom poslu i zaradila prodajom starog željeza i ostalih sirovina iz otpada.
Vlasnik tvrke “Perco” Ivan Perat postao je pretvorbom društvenih poduzeća vlasnik nekadašnjeg radničkog hotela, obnovljenog i prenamijenjenog u hotel “Porto”. Na temelju ugovora o prijenosu poslovnog udjela 2008. godine, Ivan Perat prenio je 50 posto svoga poslovnog udjela na novoga člana društva – Antu Župana.

Je li na takav način zapravo “zacementiran” unosan posao čišćenja otpada na Bravaru i je li obnova hotela “Porto” možda “prebijana” kroz kupoprodaje gradskog zemljišta i davanje poslova “Izgradnji Obrovac”, pitali smo gradonačelnika Antu Župana.

– Nipošto! Svi su kupoprodajni ugovori uredno plaćeni, baš kao i ugovoreni poslovi na obnovi nekoliko pročelja zgrada. Nikakvih prebijanja nije bilo, postoje evidentirane uplate za svaki ugovor. Međusobno ti ugovori nemaju nikakve veze, to je samo koincidencija jer su dobiveni na natječaju, u različito vrijeme. Apsolutno je tu sve čisto i ni u kakvom sukobu interesa ja se nisam nalazio – kazao je gradonačelnik Ante Župan.
Na legitiman način
S Ivanom Kozarom, tvrdi, nije bio ni u kakvom poslovnom ili privatnom odnosu, nego samo u službenom. Županu nije nimalo čudno što je s “Izgradnjom Obrovac” potpisivao ugovore o kupoprodaji zemljišta i istodobno sklapao poslove na obnovi zgrada.

– Nikakve veze to nema jedno s drugim. Ako su kupili zemljište, kupili su ga na natječaju, ako su obnavljali zgrade, dobili su to na natječaju. Prema tome, oni su građevinsko poduzeće i šta je nenormalno da oni rade posao na jedan legitiman način. To su bili različiti natječaji u različito vrijeme i nema tu apsolutno nikakve koincidencije – rekao je Župan. Nije se uzrujavao ni oko pitanja kako to da su čak dvije tvrtke Ivana Kozara obnavljale hotel “Porto” u Zadru čiji je 50-postotni vlasnik bio – Ante Župan.

– Koliko ja znam, njegova tvrtka na tome nije radila. Radila je jedna tvrtka iz Zadra, a je li on bio kooperant ili nije, ja to teško mogu sada reći. Ne znam oko hotela “Porto” precizno doista ništa – odgovorio je Župan.

Ali na popisu referencija njegove tvrtke nalazi se hotel “Porto”?
– Ne znam. Možda je bio nekome kooperant kad se obavljala izgradnja. Ja ga osobno nisam angažirao sigurno. Osim toga, ja više nisam suvlasnik hotela “Porto”. Bio sam, ali više nisam – rekao je Župan.

Na pitanje kako je došlo do gradnje hotela “Porto”, zašto je tamo postao suvlasnik s vlasnikom tvrtke “Perco” i otkud mu uopće financijska sredstva za to, obrovački gradonačelnik rekao je da se – ne sjeća.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas