fbpx

Još uvijek imamo šansu za ostanak

Nakon što su u Kragujevcu izgubili i dvanaestu od posljednjih trinaest utakmica u ABA ligi, košarkaši Zadra mogli su reći samo jedno – hvala Ciboni. Vječni rival im je napravio ogromnu uslugu pobijedivši Široki na Pecari, jer da su slavili Hercegovci, Zadar bi već u ponedjeljak navečer ispao iz regionalne lige. Da su, pak, Zadrani pobijedili Radnički, mogli su doći u situaciju da u posljednjem kolu odlučuju sami o svojoj sudbini. Ali, kao i mnogo puta do sada, ne bi Zadar bio Zadar kada ne bi sam sebi maksimalno zakomplicirao situaciju. Kragujevčani su se nudili, veći dio utakmice izgledali su kao ih pobjeda ne zanima previše, nego da samo žele odraditi posao pa što bude, ali momčad Rajka Vidakovića to nije uspjela iskoristiti. Kako? Zašto? To je već pitanje za dublju psihološku analizu. Jer greške koje su Zadrani radili u Kragujevcu, prvenstveno izgubljene lopte (ukupno 14) i promašeni ziceri, teško je svrstati u nekakvu košarkašku kategoriju pogrešaka. Problemi su, očito, mnogo dublji.

Propuštena prilika

– Prvo poluvrijeme smo odigrali korektno i došli do šest poena prednosti. Znali smo da je Radnički izrazito šuterska momčad, koja sa svake pozicije može otvoriti reket. U drugom poluvremenu nismo dobro reagirali u rotaciji i protivnik je pogodio nekoliko teških šuteva – rekao je Rajko Vidaković.

Trener Zadra posebno je istaknuo sljedeće.

– Promašili smo previše zicera, čak smo i slobodna bacanja šutirali 10-20. Kada je tako, ne može se očekivati pobjeda.

Na tom tragu je i razmišljanje Ive Ivanova.

– Imali smo stvarno dobru igru u prvom poluvremenu, ali mislim da ju nismo iskoristili na najbolji način. Mogli smo na odmor otići sa više od šest razlike. U nastavku smo također imali neka dobra razdoblja, ali skupo su nas koštali promašeni ziceri i slobodna bacanja – rekao je kapetan Zadra.

Dan odluke

Zadrani su potonuli u trećoj četvrtini, koju su izgubili 23-12. Tada se njihova prednost od šest poena istopila u minus pet i više nijednom nisu poveli. U igri su bili još neko vrijeme, ali su početkom posljednje četvrtine propustili niz prilika za izjednačenje. Domaći su uzeli ponuđeno, otišli na +8 i u samoj završnici nije bilo drame.

– Dali smo sve od sebe, borili se i ne mogu ništa zamjeriti suigračima. Čestitam Radničkom na fer i korektnoj igri i zasluženoj pobjedi. Vidjelo se da im ta utakmica ništa ne znači, ali svejedno su se borili i pokazali sportski duh.

Ako ništa drugo, sada barem više nema kalkulacija. Odluka o tome tko će se spasiti, a tko završiti posljednji i tako izgubiti pravo natjecanja u ABA ligi na jednu sezonu, past će u nedjelju od 17,30.

– To je naš dan odluke. Moramo se svi skupiti, pobijediti Olimpiju i nadati se da će Igokea odraditi odličan posao i dobiti Široki. Njima je ta utakmica također važna, jer bi tako mogli eliminirati najvećeg konkurenta u borbi za ABA ligu sljedeće sezone, s obzirom da će BiH imati samo jednog predstavnika. Naravno, mi se ne trebamo baviti njima, nego sobom.

U utakmici odluke Zadranima će protivnici biti Aleš Pipan, čovjek koji ih je prije dvije godine vratio u ABA ligu, te Jakov Vladović, član momčadi koja je godinu prije ispala iz regionalnog društva.

– Olimpija je odlična momčad. Uvjerljivo su nas dobili u prvom dijelu, ali ovo je posebna utakmica. Morat ćemo odigrati kao nikada do sada ove sezone. Mislim da ova momčad ima snage da to napravi – zaključuje kapetan Zadra.

Izvor: Zadarski list/ZDanas