fbpx

Kako će Grad naplatiti dugovanja Jadere

Grad Zadar ponovno je djelomični ili potpuni vlasnik pet poslovnih prostora, oko kojih se godinama sporio s tvrtkom Jadera. Presudio je tako Vrhovni sud RH, a riječ je o 315 metara četvornih atraktivnih prostora. Špekulira se o dugovanjima najma koji će obogatiti gradski proračun za gotovo 10 milijuna kuna.

U dugogodišnjem sporu Grada Zadra i Jadere, u vlasništvu zadarskog poduzetnika Zvonimira Nižića – Grofa, Vrhovni sud je presudio – dva manja prostora pripala su Gradu, u kavani Danica i restoranu Dva ribara, Jadera će i dalje obavljati svoju djelatnost, ali su dijelovi i tih prostora također gradski. Koliki je iznos neplaćenih najamnina i kako će ih grad naplatiti pitanja su koja golicaju novinarsku maštu. SDP-ovu gradsku vijećnicu Omerku Šarić muče slična pitanja:

“…iz pozicije opozicijskog vijećnika ne mogu znati. Ali sam sigurna, da će od momenta kad je to išlo u pretvorbu grad obračunati sve troškove i naplatiti. Njima stoje na raspolaganju svi zakonski instrumenti i u krajnjem slučaju ovrha. “

Pročelnica za financije Grozdana Perić ističe da će se Grad pokušati dogovoriti s Jaderom:

” Mi smo cijelo to vrijeme vodili računa o svojoj imovini ali tek sada kada se utvrde stvarni kvadrati i stvarno vlasništvo, tamo gdje je nesporno tada ćemo ići u prijedlog sporazuma, jer nikom nije u interesu blokirati nekome posao.”

A računica je jednostavna – Grad je ostvario vlasništvo na 315 metara četvornih, najam atraktivnog prostora je 30 eura po metru, pomnožimo li to samo s 10 godina koliko se vodio spor Jadera bi Gradu trebala platiti gotovo 10 milijuna kuna. Vlasnik Jadere, popularno zvani Grof, nije htio posebno komentirati presudu, ali je kratko prokomentirao da će sve obveze prema Gradu ispuniti. Živi bili pa vidjeli.

Izvor: HRT/ZDanas