fbpx

Kinezi Boeing 777 traže i na kopnu, otkriveno zašto zvone mobiteli

Nakon što potraga za malezijskim zrakoplovom koji je nestao 8. ožujka s 239 putnika i članova posade niti nakon četiri dana nije donijela rezultate, kineske vlasti su najavile kako će potragu proširiti i na kopno.

Šef civilnog zrakoplovstva najavio je će Kina u potragu uključiti još dva zrakoplova koji će nadlijetati kopno u potrazi za ostacima Boeinga 777-200EU Malaysia Airlinesa nestalog nakon što je iz Kuala Lumpura poletio prema Pekingu. Kina je rasporedila i deset svojih satelita koji bi trebali pomoći u potrazi. Sateliti se kontroliraju iz baze Xian na sjeveru zemlje, a koristit će visoku rezoluciju i druge tehnologije kako bi “pomogli u potrazi i operacijama spašavanja zrakoplova.

U veliku potragu uključeni su vojni zrakoplovi, vojni brodovi, brodice obalne straže i civilni brodovi iz deset zemalja, no njihovi napori da pronađu bilo kakav trag dosad su se pokazali uzaludnima. Potraga je proširena i na širi pojas Tajlandskog zaljeva i Južnokineskog mora te na Malajski prolaz zapadno od Malezije.

U međuvremenu, malezijska vojska objavila je kako vjeruje da je nestali zrakoplov letio još više od sat vremena nakon što je nestao s radara kontrole leta, promijenio kurs i kretao se prema zapadu preko Malajskog prolaza. Malezijske vlasti prije su objavile da je let MH370 nestao oko sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura prema Pekingu. U to je vrijeme bio na otprilike pola puta između malezijskog istočnog grada Kota Bharua i krajnjeg juga Vijetnama, na visini od oko 10.670 metara.

Vojni radar nije detektirao Boeing

Rodzali Daud, zapovjednik malezijskih zračnih snaga, negirao je navode medija prema kojima je nestali Boeing detektiran u subotu u 2.40 sati ujutro na vojnom radaru kraj Malajskog prolaza.

Daud je kazao kako ti natpisi u medijima nisu istiniti, no da je moguće da se zrakoplov okrenuo i promijenio smjer, piše BBC.

Svjedok pada?

Pojavili su se i prvi mogući svjedoci pada zrakoplova. Ali Fathi Abduh Hadi živi na sjeveroistoku Malezije i tvrdi da je u subotu oko 1.45 sati po lokalnom vremenu vidio “jaku svjetlost koja velikom brzinom pada”. Navodni svjedok tvrdi kako je ta “jaka svjetlost” padala prema Južnom kineskom moru nad kojim je najvjerojatnije i nestao Boeing.

Kopilot kršio protokole leta

U svjetskim medijima počeli su izlaziti detalji vezani uz kopilota Fariqa Abdula Pekinga. On je prema navodima medija znao često kršiti protokol leta.

Guardian piše kako je Hamid tijekom leta znao uvesti putnike u kabinu gdje bi se slikao s njima, a u kabini je znao zapaliti i cigaretu. Australski list Current Affairs donosi priču dvije tinejdžerice koje su 2011. godine ušle u kabinu na poziv kopilota Hamida. Jedna od njih ispričala je za list kako su pilot i kopilot u jednom trenutku bili okrenuti potpuno prema njima, a pilot je čak njenoj prijateljici čitao iz dlana. Pilot i kopilot pozvali su tinejdžerice da promijene rutu putovanja i s njima provedu noći u Kuala Lumpuru. Ove izjave šokirale su njihovu kompaniju.

Analitičar: To što mobiteli zvone ne znači ništa

Analitičar bežične komunikacije Jeff Kagan riješio je misterij zvonjave mobitela. Novinari NBC-a razgovarali su s Kaganom koji je objasnio da činjenica što mobiteli zvone kada se s njima pokuša uspostaviti kontakt ne znači ništa. Kazao je da to nužno ne znači da zvoni broj koji ste nazvali već da je mreža u funkciji.

“Telefon može zazvoniti nekoliko puta prije nego mreža pronađe traženi broj. Zvonjava prestaje kada ga mreža ne nađe”, objašnjava Kagan i dodaje da mreža traži broj na temelju zadnje lokacije.

Mobiteli obitelji koje su pokušavale nazvati putnike nestalog Boeinga zazvonili su dva ili tri puta što potvrđuje teze koje je iznio Kagan.

Izvor: Index.hr