fbpx

Kotromanović: Proračunski rezovi nisu ugrozili borbenu spremnost vojske

Ministar obrane Ante Kotromanović odbio je danas kritike da su proračunski rezovi ugrozili borbenu spremnost hrvatskih Oružanih snaga, naglasivši kako su u obrambenom proračunu rezani troškovi koji su bili nelogični.

“Najveća zadaća nas i idućih vlada i ministara je stabilizacija proračuna. Moramo osigurati stabilnost proračuna upravo zbog obveza koje proizlaze iz članstva u NATO-u”, izjavio je ministar Kotromanović novinarima u Hrvatskom saboru, na obilježavanju pete obljetnice članstva Hrvatske u NATO savezu.

Naglasio je da su u obrambenom proračunu rezani troškovi koji su bili nelogični, a kao primjer je naveo telekomunikacijske troškove, koji bi se, ističe, do kraja godine trebali smanjiti za pet milijuna kuna.

Izvijestio je kako se nastavlja revizija tenkova, da je odabrana najpovoljnija ponuda za obalni brod, koja se još provjerava, a iduće će se godine potpisati ugovor s napovoljnijim brodogradilištem.

Dodao je i da su otklonjene greške na dva borbena zrakoplova te da će prva dva ovih dana biti dopremljena u Hrvatsku.

Ministar obrane Kotromanović je zadovoljan onim što je Hrvatska postigla u NATO-u.

“Imamo dobro iskustvo, reforme obrambenog sektora su napravljene dubinski, usvojili smo standarde i norme, podigli spremnost Hrvatske vojske na višu razinu, sustav obuke je daleko jači nego prije, a zadovoljni smo i velikim iskustvom u operacijama”, naglasio je.

Iako je Hrvatska mala članica, Kotromanović ističe da se njezin glas čuje u Bruxellesu te da će i dalje biti odgovorna članica.

Onim što je Hrvatska postigla u proteklih pet godina zadovoljna je i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović.

“Smeta mi kad ljudi govore da je Hrvatska mala zemlja. Nije, svaka je zemlja onoliko velika koliko si da na važnosti”, rekla je Grabar Kitarović.

Ocijenila je kako je riječ o pet iznimno korisnih godina za Hrvatsku, ali i za NATO, kojemu Hrvatska pridonosi iskustvom iz Domovinskog rata, i sudjelovanjem u nekoliko međunacionalnih projekata.

Ističe da Hrvatska treba više raditi na uključivanju svojih gospodarstvenika u NATO-ove natječaje, u kojima se može zaraditi, ali i promovirati hrvatsko gospodarstvo.

I pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Grabar Kitarović odbacuje kritike o niskoj borbenoj spremnosti Oružanih snaga RH.

“Vidim ih u Afganistanu i iznimno sam ponosna na njih, ne samo zato što su to stručni i iskusni ljudi, nego i zato što imaju ljudskosti”, zaključila je Grabar Kitaović.

Smatra da Hrvatska mora ulagati u ono što ocijeni ključnim komponentama, a ostalo nadoknaditi kroz suradnju s drugim članicama.

Izvor: Index.hr