fbpx

Krim odsječen, a parlament izglasao priključenje Rusiji!

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon šalje Ivana Šimonovića u Ukrajinu.

14.05 sati – SAD će uvesti vizna ograničenja svim dužnosnicima i pojednicima koji sudjeluju u ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, stoji u priopćenju Bijele kuće.

13.55 sati – Proruske vlasti na Krimu planiraju nacionalizirati svu državnu imovinu, izvještava Interfax.

13.50 sati – Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izrazio je potporu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

13.45 sati – Održavanje referenduma na Krimu je protuzakonito, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo pravosuđa, javlja Interfax.

13.30 sati – Aktivistice ukrajinske feminističke skupine Femmen prosvjedovale su protiv ruske intervencije ispred zgrade parlamenta Krima u Simferopolju.

13.20 sati – Ne vidim Ukrajinu kao članicu NATO-a. Ni u bližoj, ni u daljoj budućnosti. Najbolje je da ostane neutralna – kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vasilij Nebenzja za BBC te dodao:

– Zapad bi trebao preuzeti dio odgovornosti za ovo što se događa u Ukrajini.

13.15 sati – Ankete provedene u Rusiji tijekom vikenda pokazale su da 71% Rusa smatra kako bi njihova zemlja trebala aktivnije štititi interese etničkih Rusa na Krimu, javlja agencija Interfax. Tek 17% ih smatra da se ne bi trebalo sukobljavati s ukrajinskim vlastima.

13.05 sati – Tim Guildimann, izaslanik OESS-a na konferenciji u Kijevu, kazao je da je situacija u Ukrajini na rubu izbijanja nasilja.

– Možda izgleda kao da je sve mirno i normalno na ulicama. No, situacija je iznimno napeta i pravo je čudo da dosad nije došlo do krvoprolića s obzirom na politička i vojna zbivanja na terenu – kazao je izaslanik.

12.45 sati – EU je doprinio podjeli Ukrajine stavom da je sporazum o udruživanju s EU nespojiv sa sporazumom o Carinskoj uniji Kijeva i Moskve – rekao je bivši njemački kancelar Gerhard Schröder te dodao da je protiv izoliranja Rusije i ignoriranja summita G8 u Sočiju.

12.30 sati – Rusi su potopili protupodmornički brod Očakov na ulazu u jezero Donuzlav na zapadu Krima kako bi spriječili izlazak ukrajinskih brodova na Crno more.

12.10 sati – Dokazat ćemo da možemo pomoći narodu Ukrajine, a Rusija mora znati da će za svoje postupke snositi posljedice – rekao je britanski premijer David Cameron uoči izvanrednog sastanka EU.

– Kada je Europa jedinstvena, onda može pridonijeti rješenju – izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande po dolasku na summit.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je ponašanje Rusije neprihvatljivo i da se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje, dodajući da prije bilo kakve odluke treba dati šansu diplomatskim naporima.

11.45 sati – Novi krimski premijer Sergej Aksionov kazao je da se ruskim vojnim postrojbama na Krimu priključilo više od 11.000 tisuća proruskih “samoobrambenih trupa” i da kontroliraju sve pristupe potpuno odsječenom poluotoku. Blokirane su i sve vojne baze koje se dosad nisu predale.

11.30 sati – Jurij Abisov, vođa specijalnih jedinica Berkut, koje su nove ukrajinske vlasti raspustile nakon sukoba, kazao je za RT kako pripadnici tih jedinica u Kijevu nisu ispalili ni metak. Dodaje da je u provokacije i pucnjavu bila uključena neka “vanjska sila”, organiziran tim profesionalaca, koji je ubijao i prosvjednike i pripadnike snaga sigurnosti.

11 sati – Krimski parlament jednoglasno je odlučio “ući u Rusku Federaciju s pravima subjekta Ruske Federacije – javlja RIA. Krimski zamjenik premijera Rustam Temirgalijev objavio je da će se referendum o teritorijalnoj pripadnosti Krima održati 16. ožujka. Prvo referendumsko pitanje bit će ‘jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalni subjekt?’. Drugo pitanje glasit će, ‘jeste li za obnovu ustava Krima iz 1992. godine?’.

10.45 sati – Kijevski kanal One Plus One javlja da je 12 brodova ukrajinske obalne straže probilo rusku blokadu u luci Kerč na istoku Krima. Zapovjednik obalne straže kazao je da bi brodovi vjerojatno bili uništeni da nisu premješteni iz Kerča.

10.30 sati – Nakon što je izaslanik UN-a Robert Serryj skratio posjet Krimu jer su ga tamo napali pripadnici proruske milicije, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u Ukrajinu šalje Ivana Šimonovića, svog pomoćnika zaduženog za ljudska prava. Šimonović bi u Ukrajinu trebao stići tijekom vikenda.

– Odlučio sam uputiti pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev, istočni dio zemlje i Krim kako bi nadgledao situaciju u vezi s ljudskim pravima – priopćio je Ban Ki-Moon.

10.20 sati – Pokušaji naših partnera i akcije zbog ukrajinske krize putem OESS-a i NATO-a ne pomažu suradnji i dijalogu – kazao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

10.15 sati – Govoreći uoči sastanka EU u Bruxellesu, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je Rusiju da odmah povuče svoje snage, prenosi Reuters.

– Tražimo odgovor Rusije, je li spremna za očuvanje mira i stabilnosti u Europi ili za nove provokacije i napetosti – kazao je Jacenjuk.

10.01 sati – Lindsey Hilsum, urednica Channela 4, na Twitteru je objavila zapažanje iz Krima u kojem tvrdi da su ruske snage napustile neke baze, ali su pritom uništili opremu, zrakoplove i ostalo.

9.45 sati – Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da vlada razmatra novi zakon kojim bi pojednostavila proceduru dobivanja državljanstva za stanovnike s teritorija bivšeg ruskog carstva ili SSSR-a, a izvorno govore ruskim jezikom. To bi, naravno, uključivalo i Ukrajinu.

9.33 sati – Ukrajinska policija preuzela je ponovno kontrolu nad zgradom regionalne uprave u Donjecku. Proruski prosvjednici upali su u zgradu i postavili rusku zastavu, no napustili su je tijekom noći pa je vraćena ukrajinska zastava. Pritom je uhićeno 75 ljudi.

9.15 sati – Američka voditeljica Liz Wahl, filipinsko-mađarskog podrijetla, usred programa dala je otkaz na ruskoj televiziji RT koja je program na engleskom jeziku emitirala iz Washingtona. Rekla je da je tako postupila jer se na RT-u suočavala s etičkim i moralnim izazovima, posebice zbog toga što su i njezini baka i djed s majčine strane pobjegli iz Mađarske tijekom revolucije 50-ih godina prošlog stoljeća zbog sovjetske dominacije nad zemljom.

S RT-a su priopćili da je, kada netko napravi javni spektakl od svoje odluke, riječ o najobičnijem kreiranju senzacije zbog samopromidžbe.

8.20 sati – Nakon što su u srijedu radna tijela Vijeća EU složila popis dužnosnika bivšeg ukrajinskog režima koje će zahvatiti ranije odobrene ciljane sankcije, a među kojima je i svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič, EU je jutros priopćio da su sankcije i službeno nametnute. Objavljena su i imena ostalih 17 osoba, najbližih Janukovičevih suradnika, uključenih u pronevjeru te im je zamrznuta imovina na teritoriju EU. Na popisu je i Janukovičev sin uključujući i bivšeg ministra unutarnjih poslova, pravosuđa, državnog odvjetnika, šefa sigurnosnih službi, bivšeg premijera Mykolua Azarova i njegova sina.

Čelnici Europske unije danas će u Bruxellesu održati hitan sastanak na kojem bi trebali odlučiti o intenzitetu reakcije na rusko zauzimanje ukrajinskog Krima. Dužnosnici nekih zemalja, posebno onih s istoka Europe zalažu se za rigorozne sankcije Rusiji dok su neki, na čelu s Njemačkom, za mirno rješenje koje bi smanjilo tenzije.

Hrvatski premijer Zoran Milanović također će sudjelovati na sastanku, a dužnosnici će razgovarati i s predsjednikom ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom.

Dok je situacija na Krimu i dalje napeta, u Parizu je u srijedu održan izvanredan sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Velike Britanije i SAD-a. Razgovaralo se o situaciji u Ukrajini, no za sada nisu postignuti nikakvi konkretni dogovori. John Kerry izjavio je da su se ministri složili kako trebaju nastaviti intenzivne razgovore idućih dana.

NATO je jučer objavio da će suspendirati susret s Rusijom te izvršiti kompletnu reviziju kooperacije s Moskvom kako bi je prisilio da odustane od planova u Ukrajini.

Izbio je skandal nakon što se na internetu pojavila snimka telefonskog razgovora Catherine Ashton, šefice vanjskih poslova EU, i Urmasa Paeta, estonskog ministra vanjskih poslova, koja sugerira da su snajperiste koji su pucali na prosvjednike i policiju u Kijevu navodno angažirali pokretači prosvjeda na Majdanu.

Ulje na vatru dolila je i izjava Johna Bairda, kanadskog ministra vanjskih poslova. On je usporedio rusku intervenciju u Ukrajini s nacističkom invazijom Čehoslovačke 1938. godine. Slično je nešto poslije izjavila i Hillary Clinton koja je ruskog predsjednika Vladimira Putina usporedila s Adolfom Hitlerom.

Nakon što su i EU i SAD posljednjih dana govorile da će ponuditi pomoć vladi u Kijevu, povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle objavio je kako je EU dogovorio mjere za pomoć Ukrajini u iznosu od 11 milijardi eura, uz dodatnu pomoć u trgovini, mobilnosti i energetici. U isto vrijeme Rusija je, kao glavni ukrajinski opskrbljivač, uvela zabranu na prijevoz nuklearnog goriva preko Ukrajine zbog “nestabilne situacije u zemlji”.

Odlučeno je i da će referendum na Krimu o statusu te zasad autonomne republike u sklopu Ukrajine biti održan 30. ožujka.

Izvor: Večernji list