fbpx

Lamjana : svi radnici vraćeni na posao !

U moru loših gospodarskih vijesti , s otoka Ugljana danas ipak dolazi jedna dobra: svi radnici remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana koji su s odlaskom tvrtke u stečaj završili na birou rada, od danas opet rade u kaljskom škveru. Naime iako je stečajni postupak još uvijek u tijeku, tvrtka je u svibnju prošle godine pokrenula proizvodnju i danas imaju 100 posto popunjene kapacitete .

Sindikalni povjerenik Mario Košta i rukovoditelj proizvodnje Ivo Baljkas…

” Situacija u tvrtki ne može biti bolja, plaće idu redovito, plaćaju poreze i doprinose, počeli smo sa par radnika u 5.mjesecu prošle godine a na današnji dan nas ima 41-42, znači svi radnici koji su bili na birou a nisu otišli u mirovinu ili našli neki drugi posao od danas rade. Brodova imamo puno, sad je špica sezone. Kad dođe ljeto bit će malo teže ali se nadam da ćemo preživjeti. “, izjavio je Mario Košta, sidikalni povjerenika, a zadovoljan je i rukovoditelj proizvodnje Ivo Baljkas:

” Ja sam izuzetno zadovoljan, osim ovih 40-ak radnika imamo još i 10-15 koopreanata , to su kalafati za rad na drvenim brodovima i za rad u čeliku što naši ljudi ne mogu stići. Svi su oni prijavljeni, radimo sve po zakonu, plaćamo i doprinose, dobavljače, poreze, sve skupa…”

Na dokove u Veloj Lamjani se diže 6-7 brodova tjedno, navodi Baljkas, to su jahte te ribarski brodovi, a sad kreće i sezona remonta izletničkih brodova. Sve su to brodovi dužine 25 do 40 metara, do 300 tona nosivosti koliko je kapacitet travel-lifta. Kapaciteti navoza do daljenjega popunjeni su u stopostotnom iznosu, zadovoljan je Ivo Baljkas. Radnici kažu kako je za obnavljanje proizvodnje zaslužan stečajni upravitelj Ivan Rude. Pred njim je još dosta posla, tvrtka je opterećena s 2 milijuna eura redovnih potraživanja ali to je tek manji dio dugovanja, navodi Rude…

” drugi paket dugovanja ima čak 40 milijuna eura koliko je vrijednost nekretnina Nauta Lamjane pod hipotekama, to je enormni dug…Trebati će nam puno sreće u privođenju stečaja kraju, ali šteta je upropastiti jedan sustav koji može živjeti i raditi…” kazao je Rude jutros za naš radio.

Glavni vjerovnik je Erste banka i iako je proizvodnja trenutačno stabilna i svi radnici vraćeni još će trebati puno sreće za uspješno okončanje stečaja, dodaje Rude koji je predložio sudu uskoro sazivanje Skupštine vjerovnika. Nada se kako remontno brodogradilište Nauta Lamjana ipak neće postati jedna u nizu tvrtki koja je imala osiguran posao i tržište pa ipak završila u ropotarnici hrvatskih uništenih gospodarskih subjekata.

Izvor: HRT/ZDanas