fbpx

Malezijske vlasti potvrdile: Avion je pao u Indijski ocean, nema preživjelih!

Malezijske vlasti potvrdile: Avion je pao u Indijski ocean, nema preživjelih!

NESTALI avion Boeing 777 Malaysian Airlinesa pao je u more. Nitko nije preživio.

Sadržaj je to SMS poruke koju su malezijske vlasti poslale obiteljima žrtava, prenosi BBC. Malezijske vlasti tvrde da sada mogu bez ikakve sumnje konstatirati da je u nesreći stradalo svih 239 osoba koje su bile u avionu.

Nestanak aviona na konferenciji za novinare potvrdio je i malezijski premijer Najib Razak. Kazao je da se avion srušio u južnom dijelu Indijskog oceana.

“MH370 letio je južnim koridorom iznad Indijskog oceana te je pao u ocean”, kazao je premijer Malezije. Rekao je da su obitelji žrtava već obaviještene o ovom otkriću, te zamolio medije da poštuju njihovu privatnost.

Prema informacijama koje su objavile malezijske vlasti, zadnja lokacija nestalog aviona bila je iznad Indijskog oceana, južno od australskog grada Pertha. Utvrđeno je to pomoću satelitskih snimaka britanske firme Inmarsat.

Informacija da je avion definitivno izgubljen objavljena je nakon pet dana potrage u južnom dijelu Indijskog oceana.

Search Continues For Possible Malaysian Airliner Debris Found In Indian Ocean

“Ovo je udaljena lokacija, daleko od bilo kojeg mogućeg mjesta za slijetanje. Stoga vas s dubokom tugom moram izvijestiti da je, prema zadnjim podacima, let MH370 završio u Indijskom oceanu”, rekao je premijer Malezije.

Obitelji žrtava ogorčene

Obitelji žrtava s leta Malaysia Airlinesa su tragičnu vijest dočekale u hotelu u Pekingu. Ogorčenje i suze, kako javljaju strani mediji, nisu mogli sakriti. Članovi obitelji stradalih putnika i članova posade ogorčeni su i što im je vijest o pogiblji njihovih najmilijih priopćena putem SMS poruke.

Predvorje hotela u kojem su obitelji smještene osigurava policija. U hotel je upućeno i vozilo Hitne pomoći, s obzirom da je jednoj ženi pozlilo nakon što je čula da nitko nije preživio.

Malezijski zrakoplov se srušio tisuće milja od planirane rute leta

Zrakoplov na letu MH370 malezijske aviokompanije izgubio se s radara 8. ožujka, manje od sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking s 227 putnika i 12 članova posade, među kojima je više od 150 Kineza, i misteriozno nestao i od tada se za njim intenzivno tragale spasavalačke posade čak 26 zemalja, među kojima Australija, Japan i Kina. SAD je Australiji ustupio napravu za otkrivanje “crne kutije”. Ona se malom brzinom vuče iza broda kako bi detektirala zvuk iz crne kutije na maksimalnoj dubini od 20.000 stopa (6.090 metara).

Prema prvim imformacijama, zrakoplov je naglo skrenuo s rute te je postojala sumnja da je namjerno skrenut sa zadanog kursa. CNN je u nedjelju izvijestio da se zrakoplov s 35.000 stopa(10.600 metara) naglo strmoglavio na 12.000 stopa (3.650 metara), što bi značilo da su piloti reagirali na izvanrednu situaciju. Međutim, nikakv poziv za pomoć nije upućen, a sudbina zrakoplova je više od dva tjedna predstavljala pravu zagonetku.

Kinezi su u potrazi za zrakoplovom uputili Iljušine IL-76 te cijelu flotilu brodova, među kojima je i ledolomac Snježni zmaj. Kineski brodovi će početi stizati u područje pada zrakoplova u utorak, a trenutno to područje “češlja” 10 zrakoplova.

Sada je najvažnije što prije pronaći “crnu kutiju” koja snima podatke o letu i komunikaciji u pilotskoj kabini, jer signal odumire nakon 30 dana.

Australski zrakoplov uočio dva predmeta u moru

Australski zrakoplov uočio je dva objekta prilikom potrage za nestalim Boeingom, a prema tom području krenuo je jedan brod.

Istražitelji su uočili kružni predmet sive boje dok je drugi pravokutni predmet narančaste boje, javlja BBC.

Australski premijer Tony Abbott kazao je da nije poznato jesu li to predmet iz leta MH370. Malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein kazao je kako će ti objekti pokupiti u sljedećih nekoliko sati.

Američki zrakoplov nije mogao pronaći predmete koje su prijavili Kinezi

Australske vlasti objavile su u ponedjeljak da ni američki zrakoplov P-8 Posejdon, najnapredniji pomorski patrolni zrakoplov na svijetu, nije uspio pronaći predmete koje je ranije uočio kineski zrakoplov koji sudjeluje u potrazi za nestalim malezijskim Boeingom 777.

“P-8 Poseidon američke mornarice imao je zadatak istražiti predmete o kojima je izvijestio kineski zrakoplov dok je letio na visini oko 10.000 metara”, rekla je glasnogovornica Australske uprave za sigurnost na moru (AMSA).

“Kineski zrakoplov je opazio neke predmete u moru dok se vraćao sa patroliranja u Perth. Izračunali smo poziciju na kojoj bi se mogli nalaziti ali P-8 ih nije uspio ponovno uočiti”, pojasnila je.

Kineski Iljušin Il-76 otkrio je objekte koji su ocijenjeni “sumnjivima” u južnome dijelu Indijskog oceana. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova naknadno je objavilo da ne može potvrditi da su ti predmeti povezani s nestalim malezijskim zrakoplovom.

Boeing 777 na letu MH370 između Kuala Lumpura i Pekinga nestao je 8. ožujka s 239 putnika od kojih su dvije trećine bili Kinezi.

Kineski zrakoplov otkrio “sumnjive predmete”

Kineski zrakoplov koji sudjeluje u potrazi za Boeingom Malaysia Airlinesa koji je nestao 8. ožujka otkrio je objekte koji su ocijenjeni “sumnjivima” u južnome dijelu Indijskog oceana, javila je u ponedjeljak agencija Xinhua (Nova Kina), dok su australske vlasti koje koordiniraju potragu objavile da se potraga intenzivira te da se provjerava svaki mogući trag.

Vojni zrakoplov Iljušin-76 koji je registrirao “sumnjive predmete” kineske vlasti su angažirale u sklopu potrage za nestalim malezijskim zrakoplovom u koju je uključen veći broj zemalja.

Više zemalja među kojima Kina i Australija do sada su satelitom detektirale prisustvo mogućih ostataka u glavnoj zoni potrage za zrakoplovom na letu MH370, u području oko 2.500 km od obala Australije.

Francuski satelit također je locirao moguće ostatke koji plutaju u južnom dijelu Indijskog oceana, no izvan zone u kojoj se odvija potraga, objavile su u ponedjeljak ujutro australske vlasti.

Boeing 777 na letu MH370 između Kuala Lumpura i Pekinga nestao je 8. ožujka s 239 putnika od kojih su dvije trećine bili Kinezi.

Istodobno, australske vlasti objavile su u ponedjeljak da se u južnome dijelu Indijskog oceana intenzivira potraga u koju je uključen veći broj zrakoplova i vojnih brodova, nakon što je iz više izvora dojavljeno otkrivanje mogućih ostataka. Australija, koja koordinira operacije na tom području, objavila je u ponedjeljak da ide slijedom svakog dojavljenog traga u lociranju zrakoplova prije najavljenog pogoršanja vremenskih uvjeta.

Američka mornarica je u ponedjeljak ujutro objavila da je u područje u kojem se odvija potraga poslala sustav za otkrivanje crnih kutija. Riječ je o mjeri opreza, rekao je u elektroničkoj poruci zapovjednik William Marks, glasnogovornik američke 7. flote. Ako se potvrdi da locirani predmeti predstavljaju ostatke nestalog zrakoplova taj sustav TPL25 (Tower Pinger Locator System) bit će dodatni adut u pokušaju mogućeg lociranja crnih kutija.

Izvor: Index.hr