fbpx

Marko Pupić Bakrać: Zadarski azil je žrtva nesposobnosti i nehumanosti ove vlasti

Pitanje Zadarskog azila te izjava Zvonimira Vrančića kako isti treba zatvoriti izazvala je burne reakcije, a po to tom pitanju oglasio se i Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač, navodeći kako je Akcija mladih u više navrata tražila riješenje za napuštene životinje kod Pročelnika za socijalnu skrb i zdravstvo Marija Pešuta, očito bezuspješno.

Izjavu Marka Pupića Bakrača za ZADARdanas, prenosimo u cijelosti:

Ante Rubeša i ja smo bili kod Pročelnika za socijalnu skrb i zdravstvo Marija Pešuta po pitanju azila za napuštene životinje nekoliko puta. Upozorili smo i skrenuli pozornost na nelogičnosti i neprihvatljivosti rješavanja problema na način da „zbrinjavanje“ obavljaju tvrtke van Zadra registrirane za tu djelatnost.

U dosadašnjoj praksi se pokazalo da te dislocirane tvrtke nisu u stanju uopće reagirati a kamoli promtno u slučajevima pasa i mačaka lutalica pa se građani i dalje moraju oslanjati na Udrugu za zaštitu životinja Zadar odnosno azil na Žmirićima. Postavlja se pitanje da li tvrtke koje imaju ovaj aranžman sa gradom Zadrom uopće hvataju pse lutalice i ako hvataju na koji način budući da za to ne bi smjele koristiti usluge lokalnih ambulanti jer one ne posjeduju rješenje za obavljanje te djelatnosti.

Druga stvar koja bode oči je da te tvrtke naplaćuju po „uhvaćenom“ psu 1900 kuna a u Gradu Zadru nemaju nikakvu evidenciju ni kontrolu nad tim procesom. To otvara mogućnosti makinacijama koje su uostalom i dokazane u slučaju dosadašnjeg koncesionara nalazima veterinarske inspekcije.

Treća i najbitnija stvar je da se tako „zbrinuti“ psi prema Zakonu o zaštiti životinja (NN 135/06, 37/13, 125/13 ) čl.57 st.4 ukoliko nakon 60 dana boravka u skloništu nisu našli vlasnika ili udomitelja eutanaziraju. Što u stvari znači da gotovo svi psi iz takvih skloništa bivaju ubijeni jer se mahom radi o starijim psima za koje je teško naći udomitelja pogotovo u tako kratkom roku.

Prema sadašnjim zahtjevima Gradske uprave, odnosno zamjenika gradonačelnika Vrančića azil na Žmirićima treba hitno ukloniti, međutim ne nudi se njegova alternativna lokacija već bi te pse o kojima se dosad brinula Udruga valjda trebao preuzeti koncesionar koji bi za svakog od njih dobio 1900 kuna te ih nakon 60 dana poubijao . Rješavanje problema na taj način je odraz nesposobnosti i nehumanosti ove vlasti kojoj je jedino bitno da se formalno-pravno pokrije bez obzira kakvim će to posljedicama rezultirati. Naravno da mi, pritom pod ovim mi mislim na građane grada Zadra okupljene oko Udruga za zaštitu životinja Zadar nećemo takvo što dozvoliti ni pod koju cijenu.

Z.B./ZDanas