fbpx

Milanovića u Australiji ne želi vidjeti ni jedan hrvatski klub, ispred sveučilišta ga dočekali prosvjednici

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović boravi u radnom posjetu Australiji. Jutros se sastao s poslovnom zajednicom Novog Južnog Walesa, a tema je bila ulaganja u Hrvatsku.

Posjetio je i sveučilište Macquire gdje je potpisan petogodišnji ugovor kojim se nastavlja financiranje hrvatskih sveučilišta sa 150 tisuća australskih dolara. Ispred sveučilišta dočekalo ga je 20-ak prosvjednika koji su mu poručili da ga ne žele u Australiji te da se ne slažu s njegovom politikom.

“Iz Hrvatske je doputovalo malobrojno izaslanstvo. Australija je gospodarska velesila u ovom dijelu svijeta i tu živi, nama izuzetno važna i vrijedna hrvatska zajednica s kojom imamo snažne veze”, rekao je u nedjelju po svom dolasku Milanović.

Program hrvatskih studija na Macquaireju, jednom od najboljih svjetskih sveučilišta, već godinama sufinancira i hrvatsko ministarstvo obrazovanja i po odluci vlade od četvrtka, nastavit će ga financirati još najmanje pet godina sa 150 tisuća australskih dolara godišnje (750 tisuća kuna). Centar hrvatskih studija osnovan je 1994., a godišnje se u prosjeku upisuje 120 studenata.

Milanović se sastao s rektorom i zamjenikom rektora Sveučilišta Macquire, Michaelom Eganom i Bruceom Dowtonom.

Egan je izjavio da će ta hrvatska financijska potpora dati studentima fantastične mogućnosti. Centar hrvatskih studija u Sydneyju u sljedećem petogodišnjem razdoblju namjerava znatno unaprijediti svoje nastavne i znanstvene kapacitete kroz reorganizaciju i restrukturiranje kolegija koji se bave hrvatskom kulturom i poviješću. Cilj je ponuditi atraktivnije kolegije koji će privući veći broj studenata hrvatskog ali i nehrvatskog podrijetla, i osigurati regrutiranje i produkciju poslijediplomskih studenata.

“Kasnije ove godine doći će i do partnerstva između Centra hrvatskih studija i našeg sveučilišnog odjela za prapovijest, koje će omogućiti da nastavno osoblje i studenti s Macquaireja sudjeluju u arheološkim iskapanjima u Dalmaciji, području nastanjenom od neolitika”, kazao je Egan.

Profesor Dowton kazao je da odnos s Centrom za hrvatske studije pokazuje trajnu obavezu Sveučilišta Macquaire da se povezuje sa svijetom. “Mi smo među vodećim institucijama koje osiguravaju obrazovanje međunarodnim studentima, trećina ih dolazi iz inozemstva, i imamo brojne međunarodne suradnje u učenju, podučavanju i istraživanju”, rekao je.

Hrvatski klubovi ne žele ugostiti Milanovića

Milanović je u radni posjet Australiji doputovao sa svojom suprugom i ministrom obrane. Prvi je premijer koji je otišao u posjetu Australiji otkako je Hrvatska neovisna.

Hrvatski iseljenici nisu oduševljeni njegovom posjetom te su mu poručili da ne dolazi. Niti jedan od hrvatskih klubova s oko 50 tisuća članova nije Milanoviću uputio pozivnicu za posjet.

“Mi Hrvati u Australiji poštujemo funkciju ili titulu premijera, ali ne podržavamo njegove istupe i nastupe”, rekao je za HRT Tomislav Lerotić, predsjednik hrvatskog kluba “Kralj Tomislav”.

“Politika ove današnje vlade je razočaravajuća, pogotovo izjave kao da je Hrvatska slučajna država” izjavio je Jozo Brkić, glasnogovornik Ujedinjenih hrvatskih klubova.

Premijerove izjave pogodile su i poduzetnika Marka Franovića, koji je sa skupinom istomišljenika odlučio organizirati prosvjede.

“Najveća mi je bol kad je rekao da više drži do druga Tita nego do doktora Franje Tuđmana, koji mu je stvorio Hrvatsku gdje je on sada premijer”, rekao je Franović.

Posjet Australiji završit će u četvrtak u Melbourneu predavanjem na tamošnjem Sveučilištu i sastancima s čelnikom australske oporbe, laburistom Billom Shortenom i predsjednikom gornjeg doma australskog parlamenta, Johnom Hoggom, nakon čega putuje u službeni posjet Novom Zelandu.

Izvor: Index.hr