fbpx

Mriže u moru, boduli zadovoljni – za sad!?

Ministarstvo poljoprivrede na svojim je internetskim stranicama objavilo Pravilnik o kriterijima za obavljanje malog ribolova u 2014. godini. Otočani su time zadovoljni, no za 2015.godinu predstoji im nova borba.

Ovim pravilnikom omogućen je ribolov mrežema i ostali mali ribolov, svima koji su to činili i do sada. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer je u Zadru istaknuo da je pronađeno zadovoljavajuće rješenje

“Nadam se da ćemo kroz 2014. godinu naći jedno zadovoljavajuće rješenje i da ćemo kroz mali i obalni ribolov i kroz ostale oblike i mogućnosti pronaći rješenje za razdoblje poslije 2015.godine” – rekao je ministar Jakovina.

Ovakvim rješenjem zadovoljan je i Denis Barić predsjednik Otočnog sabora. “Svi otočani i svi nosioci potvrda za mali ribolov su zadovoljni jer sada mogu na more legalno i bez straha. Jer pravilnikom kojeg je donio ministar za 2014. stoji da svi nosioci potvrda do kraja godine mogu normalno obavljati mali ribolov kao i do sada” – rekao je Barić

No, već od sljedeće godine to više neće biti moguće – upozorava ministar Jakovina. “Ali, nekih velikih mogućnosti zapravo i nemamo. Problem je u tome što oni koji su trebali na vrijeme obavijestiti sve korisnike su to zaboravili učiniti ili su to namjerno učnili” – rekao je Jakovina.

Tko to nije učinio više nije ni bitno. Barić se ipak nada da će u Hrvatskoj, kao i u 11 članica EU omogućiti mali ribolov. “Prema tome, zašto ne bi to mogla i Republika Hrvatska zaštititi, taj mali ribolov. Normalno, nastavit ćemo razgovore s ministarstvom poljoprivrede i Upravom za ribarstvo, ne samo da se omogući mali ribolov od 1.1.2015., već da se pronađe i trajno rješenje” – rekao je Barić.

Baklje na otocima očito su zasvijetlile tamo gdje su trebale u Hrvatskoj. Međutim, iduće godine boduli će Briselskim činovnicima morati izvesti neki bolji performans.

Izvor: HRT/ZDanas