fbpx

Mučna svjedočanstva u Haagu: “Sad ćeš vidjeti kako to Srbi rade”

Grotić je u Haagu iznijela primjere silovanja koje su počinili pripadnici JNA, krajinske milicije i paravojnih postrojba

Hrvatski je pravni tim na suđenju Srbiji za genocid danas u Haagu poručio da “zvjerska ubojstva, silovanja žena i muškaraca u logorima, mučenja elektrošokovima i prisilni rad jasno pokazuju genocidnu namjeru Srbije prema hrvatskom stanovništvu i ta stradanja nisu imala nikakva vojnog opravdanja”.

– Ubijanja, mučenja i silovanja bila su pravilo u toj genocidnoj srpskoj kampanji – rekla je Vesna Crnić-Grotić, profesorica međunarodnog prava iz Rijeke i voditeljica hrvatskog pravnog tima.

– Ajde, ustašice, sad ćeš vidjeti kako to rade Srbi – rekli su mladoj Vukovarki, pripadnici teritorijalne obrane, i silovali je pred šestogodišnjom kćeri koja je i sama bila seksualno zlostavljana.

Nisu štedjeli ni muškarce

Naš pravni tim istaknuo je i da silovanja nisu bili pošteđeni ni muškarci pa se tako u izjavi zatočenika zatvora u Kninu navodi kako su mu srpski borci na testise priključili elektrode.

Crnić-Grotić navodi i da se tortura odvijala i u logorima u Hrvatskoj i Srbiji, u kojima su Hrvati premlaćivani i mučeni elektrošokovima.

– Neki su nestali preko noći i više nikad nisu viđeni – rekla je voditeljica našeg pravnog tima.

Dokaz planiranja

Podsjetimo, suđenje je počelo u ponedjeljak, a Srbija, koja protutužbom optužuje Hrvatsku da je počinila genocid u akciji Oluja, još nije dobila riječ u sudnici, no šef srpskog pravnog tima Saša Obradović novinarima je na izlasku iz zgrade ICJ-a u ponedjeljak izjavio da su jedine žrtve genocida u Hrvatskoj bili Srbi, od NDH pa do Oluje.

U utorak je ugledni profesor prava u Londonu i suosnivač britanskog odvjetničkog ureda Matrix opisao u svome izlaganju neke od stravičnih zločina koje su Srbi počinili u Slavoniji, Banovini, Lici, Kordunu i Dalmaciji. Opisao je kako su sedmorica srpskih rezervista silovala jednu Hrvaticu, kako su ubili katoličkog svećenika i urezali mu četiri ćirilična slova “s” na prsa… Sudu je prikazana i fotografija jedne masovne grobnice u kojoj je ležao leš čovjeka s bijelim povezom na nadlaktici. Pravni tim Hrvatske objasnio je Sudu kako su mnogi Hrvati na okupiranim područjima bili prisiljeni nositi bijele poveze na rukama kako bi ih srpski rezervisti i pripadnici JNA mogli razlikovati od Srba, što hrvatski pravni tim također smatra dokazom planirano provođenog genocida.

Philippe Sands mahao je priznanjem JNA o genocidnim djelima koje u okolici Vukovara čine arkanovci, a u njegovu je izlaganju objašnjena i veza između političkog vodstva Srbije, JNA i paravojnih grupacija poput Arkanovih Tigrova.

 Izvor: Večernji list