fbpx

Napeto na Korejskom poluotoku: Sjeverna Koreja ispalila stotine komada topničkog streljiva u južnokorejske vode

Sjeverna Koreja ispalila je više od sto komada topničkog streljiva u južnokorejske vode u sklopu vojne vježbe u ponedjeljak, na što su Južnokorejci odmah odgovorili istom mjerom, ali analitičari smatraju da to nije uvod u neki ozbiljniji sukob.

Sjeverna Koreja najavila je vojnu vježbu kao odgovor na to što je UN prošli tjedan osudio nova lansiranja sjevernokorejskih projektila. Od 500 ispaljenih topničkih okvira u sklopu vježbe, stotinu ih je palo s južnokorejske strane morske granice.

Južnokorejska mornarica odmah je odgovorila i ispalila 300 komada topničkog streljiva na sjevernokorejsku stranu. Seul je podigao i nekoliko zrakoplova F-15 da patroliraju uz granicu.

“Vjerujemo da je ovo bila planirana provokacija i pokušaj da se iskuša naša spremnost i odlučnost da branimo sjevernu granicu”, rekao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.

Morska granica nekoliko je puta bila predmetom sukoba dviju Koreja. Prije četiri godine Sjeverna Koreja je topništvom napala južnokorejski otok Yeonpyeong pri čemu su četiri osobe poginule. U blizini je potopljen i južnokorejski brod Cheonan. Međunarodna istraga utvrdila je da ga je pogodio sjevernokorejski torpedo.

Stanovnici dvaju južnokorejskih otoka Yeonpyeonga i Baengnyeonga preventivno su odvedeni u skloništa kad je počela topnička pucnjava. Analitičari, međutim, smatraju da ovo nije uvod u veći sukob nego uobičajeno dizanje tenzija uoči tradicionalnih zajedničkih vježbi američke i južnokorejske vojske svakog proljeća.

Razgraničenje na moru određeno je nakon Korejskog rata, ali Sjeverna Koreja tu granicu ne priznaje.

Sjeverna Koreja upozorava protiv plovidbe zbog vježbe

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak proglasila upozorenje protiv plovidbe za područja u blizini svoje zapadne obale u blizini sporne granice s Južnom Korejom i obavijestila Jug da će izvesti vježbe gađanja, priopćila je južnokorejska vlada.

To područje je u blizini tzv. Sjeverne granične crte povučene na kraju Korejskog rata 1950-53, koju Sjever odbija priznati. U ranijim sukobima dviju mornarica u tom području poginule su desetine mornara na obje strane.

Sjevernokorejsko upozorenje dolazi usred povišenih napetosti s kojima se suočava Sjever nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti osudilo Pyongyang zbog ispaljivanja rakete srednjeg dometa prošloga tjedna upravo dok su se čelnici Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država sastajali kako bi razgovarali o Sjeverovu programu naoružanja.

Područja koja je označio Sjever su sjeverno od morske granice ali leže blizu otocima nastanjenim civilima, rekao je južnokorejski dužnosnik koji je zatražio da ne bude imenovan. Južnokorejska vojska će pažljivo pratiti da ne dođe do bilo kakve teritorijalne povrede njezinih voda, rekao je.

Najava vojne vježbe zadnji je u dugom nizu incidenata zbog morske granice koju suparnici ogorčeno osporavaju u jednom od najviše naoružanih područja na svijetu s oko 1,8 milijuna vojnika.

Južnokorejski vojni brod potopljen je 2010. pogotkom sjevernokorejskog torpeda, kako to tvrdi Seoul, a Sjever niječe, pri čemu je poginulo 46 mornara.

Sjever je bombardirao jedan od otoka u blizini granice kasnije te godine ubivši četvero ljudi.

Izvor: Index.hr