fbpx

“Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014” stiže i u Zadar

Međunarodni reli električnih vozila “Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014”, prvi takav u ovom dijelu Europe, krenut će 27. svibnja iz Pule, cilj mu je 31. svibnja u Zagrebu, a na ruti od 850 kilometara obuhvatit će poznate hrvatske turističke destinacije, objavljeno je jučer na prezentaciji.

Reli će se u pet dana voziti u pet etapa rutom Pula-Poreč-Rovinj- Ičići-Opatija-Nacionalni park Paklenica-Zadar- Nacionalni park Krka-Gospić-Smiljan (rodno mjesto Nikole Tesle)-Plitvička jezera-Zagreb.

Infrastruktura za električna vozila

Prosječna duljina rute je oko 160 kilometara, a organizatori planiraju da reli postane tradicionalan i svake godine se održava na drugim lokacijama. Namjera je potaknuti procese u smjeru priključenja recentnim svjetskim zbivanjima na području elektromobilnosti, promocije zelene tehnologije i smanjenja emisije štetnih plinova, istaknuo je na konferenciji za novinare prezenter Igor Kolovrat.

Iz Hrvatske se očekuje sudjelovanje tvrtki Dok-ing i Rimac sa svojim električnim vozilima, a predviđena je i utrka veleposlanika.

Osim promocije elektromobilnosti i hrvatskog turizma, ekološke osviještenosti i uštede energije, održivog razvoja i inovacija, cilj projekta je postavljanje infrastrukture za električna vozila.

U tom su smislu predstavljene i certificirane punionice električnih vozila, posebno modificirane za “Nikola Tesla Rally” i unapređene po najnovijim EU standardima.

Punionice spadaju u red tzv. “fast charging” s vremenom punjenja do 1,5 sati, a služit će i kao informativni interaktivni zasloni. Postavit će se duž rute relija, lokacije su odabrane u suradnji s lokalnim zajednicama i nalaze se u užim gradskim središtima, pored turističkih atrakcija, u nacionalnim parkovima, a međusobno su udaljene prosječno oko 60 kilometara.

Novi turistički proizvod

Prva hotelska kuća koja se uključila u projekt je “Maistra” koja će postaviti punionicu ispred svog hotela “Lone” u Rovinju.

Postavljanjem punionica duž rute relija i umrežavanjem elektromobilnosti s turističkim potencijalima stvaramo novi turistički proizvod tzv. “Zelenu turističku magistralu”, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom turizma, HEP-om tvrtkom Ducati Komponenti i tvrtkom Dok-ing, naglasio je Kolovrat.

U sklopu prezentacije projekta, održana je panel diskusija o elektromobilnosti u Hrvatskoj i temama – infrastruktura, turizam, izvrsnost i kako ih kreativno i učinkovito povezati u cilju poboljšanja turističke ponude i poticanja na stvaranje novih vrijednosti.

Na prezentaciji su bili izloženi električni bicikl Rimac Greyp i punionica električnih vozila tvrtke Ducati, a ispred hotela Double Tree by Hilton mogli su se vidjeti izloženi najnoviji modeli električnih vozila Dok-ing Loox, Tesla S, Mitsubishi I-miev i “Free Duck”.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: PIXSELL