fbpx

Novi dokazi: Netko u kokpitu je namjerno skrenuo nestali avion samo 12 minuta prije gubitka svakog kontakta

Potpuni kaos nastao je na konferenciji za novinare povodom nestanka malezijskog zrakoplova kada su obitelj i rodbina nestalih putnika pokušali prosvjedovati, prenosi Sky News.

Dvije žene htjele su pokazati transparent pa su ispraćene iz prostorije, ali u općoj pomutnji jedna je i srušena na tlo.

“12 dana je prošlo, ne znam gdje mi je voljeni! 12 dana! Gdje mi je sin? Zašto mi ne odgovorite”, vikala je jedna uplakana žena.

Ranije je dio obitelji najavilo štrajk glađu ukoliko ne dobiju nove informacije.

Ministar prometa Hišammuddin Hussein rekao je kako su jučerašnji navodi o tome kako je avion viđen iznad Maldiva ipak lažni. Dodao je i da vlasti imaju nove podatke s radara, ali im nije dozvoljeno otkrivati podatke drugih zemalja.

Vlasti su pretražile i računala i e-mail poštu kapetana i kopilota, ali nisu pronašli ništa sumnjivo. Istraga je ipak pokazala da je dio podataka iz simulatora u domu kapetana Zaharija Hamida Šaha izbrisani.

Postoje naznake da je netko u pilotskoj kabini namjerno skrenuo let s planiranog pravca, piše CBS. Samo 12 minuta prije nego što je kopilot rekao “U redu, laku noć”, netko je u navigacijske sustave upisao novi smjer aviona što bi značilo da je skretanje s rute bilo planirano.

Postoje dokazi da je netko prekinuo zacrtanu rutu nakon što je netko unio promjenu kursa u navigacijskom sistemu u kokpitu. To bi značilo da se taj netko izvrsno razumije u sustave Boeinga 777 što je puno sofisticiranije od običnog skretanja s rute. Iz Uprave Malaysia Airlinesa ove navode nisu mogli potvrditi, ali ni opovrgnuti.

I dalje nema ni traga malezijskom Boeingu

I DALJE nema informacija o malezijskom boeingu koji je prije desetak dana jednostavno nestao.

Nekoliko stanovnika Maldiva tvrdi da su tog dana vidjeli veliki avion koji je iznad njihovog otočja letio jako nisko. Istodobno, stižu informacije da je u domu kapetana boeinga pronađen simulator na kojem je isprobavao slijetanje na pet pista u Indijskom oceanu.

NBC javlja da je avion promijenio smjer leta 12 minuta prije nego je kontrola leta izgubila kontakt s Boeingom. Podatak je na tragu pretpostavke da je skretanje s rute unaprijed planirano te učinjeno iz same pilotske kabine.

U međuvremenu, članovi obitelji putnika nestalog malezijskog aviona, koji su porijeklom iz Kine, prijete štrajkom glađu te od malezijskih vlasti zahtijevaju objašnjenje što se dogodilo s letom MH370. Budući da istražitelji i nakon 10 dana nemaju nikakva saznanja o nestalom zrakoplovu, tuga obitelji putnika prerasta u ljutnju.

Kina počela tražiti nestali malezijski zrakoplov na svom teritoriju

Kina je počela tražiti nestali zrakoplov Malaysia Airlinesa na svom teritoriju koji pokriva sjeverni koridor po kojem je avion mogao letjeti nakon što je skrenut s rute, priopćila je u utorak kineska agencija Xinhua, navodeći kineskog veleposlanika u Maleziji Huang Huikanga.

Istraga kineskih putnika koji su letjeli Boeingom 777 koji je nestao 8. ožujka nije pokazala da bi netko od njih mogao biti umiješan u otmicu, rekao je on. “Nije se pronašao ni jedan dokaz da bi kineski putnici oteli avion ili bili počinitelji atentata”, rekao je veleposlanik u Maleziji.

Od 239 osoba u zrakoplovu MH370 koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking bila su 153 kineska državljana.

Nestali zrakoplov letio prema jugu Indijskog oceana?

Istražitelji koji pokušavaju ući u trag nestalom zrakoplovu Malaysia Airlinesa, u kojem je bilo 239 putnika i članova posade, vjeruju da je najvjerojatnije letio prema južnom dijelu Indijskog oceana, rekao je u srijedu izvor blizak istrazi.

Nije pronađena olupina MH370, koji je nestao s radara kod malezijske istočne obale prije 12 dana, a koji je letio iz Kuala Lumpura za Peking.

U potragu bez presedana za Boeingom 777-200ER uključeno je 26 zemalja u dva ogromna “koridora” potrage. Jedan je sjeverno kopnom od Laosa prema Kaspijskom jezeru, a drugi južno preko Indijskog oceana od indonezijskog otoka Sumatre pa sve do dijela zapadno od Australije.

“Radna pretpostavka je da je letio južno u smjeru krajnjeg juga tog koridora”, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

To se stajalište temelji na tome da nema dokaza da je zrakoplov ušao u zračni prostor zemalja koje se nalaze uzduž sjevernog koridora te na činjenici da nije nađen nikakav trag olupine u potragama u gornjem dijelu južnog koridora.

Kina, koja vodi potragu sjevernim koridorom s Kazahstanom, priopćila je da nije otkrila ništa što bi ukazivalo na to da je zrakoplov prešao na njezin teritorij.

Malezijski i američki dužnosnici vjeruju da je zrakoplov namjerno skrenut s rute te da je to očito napravio netko stručan u kokpitu.

Malezija stalno objavljuje proturječne informacije što izaziva bijes obitelji ljudi koji su bili u zrakoplovu kao i osudu kineskih vlasti, budući da su dvije trećine putnika bili Kinezi.

Ako je zrakoplov stvarno pao u južni Indijski ocean, jedno od najudaljenijih mjesta na Zemlji kao i jedno od najdubljih mora, možda nikada neće biti pronađen i možda se nikada neće saznati što se točno dogodilo.

Izvor: Index.hr