fbpx

Novi trag: Satelitske snimke pokazuju 300 “plutajućih objekata”, loše vrijeme prekinulo potragu za Boeingom

Tajlandske vlasti objavile su kako je uočila 300 objekata koji plutaju na moru u području udaljenom oko 2700 kilometara od australskog Pertha, javlja AFP.

Objekte je na satelitskim snimkama uočila tajlandska Agencija za razvoj geoinformatike i svemirske tehnologije. Prema njihovim procjenama objekti su dugi od dva do 15 metara.

Tajlandski list The Nation također izvještava o snimkama na kojima se vidi 300 objekata koji plutaju u Indijskom oceanu na području koje je oko 200 kilometara udaljeno od onog kojeg pretražuju.

Prekinuta potrga zbog lošeg vremena

Loši vremenski uvjeti zaustavili su u četvrtak zračnu i pomorsku potragu za putničkim zrakoplovom Malaysia Airlinesa za koji se vjeruje da se srušio u južnom dijelu Indijskog oceana, čime su dodano umanjeni izgledi za pronalaženje ostataka zrakoplova koji se navodno vide na novim satelitskim snimkama.

Međunarodna potraga, koja uključuje jedanaest zrakoplova i pet brodova, bila je krenula prema području na kojemu bi se moglo nalaziti više od stotinu objekata snimljenih francuskim satelitom ranije ovoga tjedna. Pretpostavlja se da su to ostaci malezijskog zrakoplova s 239 putnika i članova posade nestalog prije 19 dana.

“Vremenska prognoza za to područje je velika hladnoća, velike turbulencije i gotovo nikakva vidljivost”, rekao je američki časnik Adam Schantz koji vodi tim američkih zrakoplova.

“Svi koji su tamo vraćaju se, a svi letovi prema tom dijelu oceana otkazani su”, dodao je Schantz, prenosi Reuters.

Australske pomorske vlasti, koje koordiniraju cijelu operaciju potrage, potvrdile su da su svi izviđački letovi otkazani, a brodovi napuštaju to područje zbog lošeg vremena.

FBI će uskoro dovršiti analizu simulatora leta

Stručnjaci FBI-ja, američke savezne policije, dovršit će za dan-dva analizu simulatora leta zaplijenjenog u domu kapetana Boeinga 777 na letu MH370 Zahariea Ahmada Shaha, izjavio je u srijedu direktor FBI-ja James Comey.

“Ponudili smo svu pomoć koju možemo pružiti i oni su zatražili naše stručno vještačenje koja obuhvaća i obradu informatičke opreme koju su nam dali”, rekao je Comey na saslušanju u američkom Kongresu.

“Moje ekipe rade 24 sata na dan kako bi je pokušali iskoristiti. Ne mogu više otkriti javnosti, ali mislim da će se taj posao brzo završiti, za dan-dva”, dodao je.

Comey nije rekao koja je informatička oprema u posjedu FBI-ja, ali je jedan američki čelnik potvrdio 19. ožujka za agenciju France Presse da je malezijska vlada zatražila od FBI-ja analizu elektroničkih dokumenata koji su prošlog mjeseca izbrisani sa simulatora leta zaplijenjenog u domu kapetana Boeinga 777 Zahariea Ahmada Shaha.

Dio obitelji kineskih putnika iz nestalog zrakoplova dobio odštetu

Kineske osiguravateljske kuće počele su isplaćivati odštete obiteljima putnika iz nestalog aviona Malaysia Airlinesa za kojeg se vjeruje da se srušio u južni Indijski ocean, piše novinska agencija Xinhua u četvrtak.

Obitelji sedam putnika primile su oko 4,2 milijuna juana (671.600 dolara) u utorak, navodi Xinhua najveću osiguravateljsku kuću China Life.

Ona kaže da je imala 32 klijenta u zrakoplovu te procjenjuje kompenzaciju na oko 9 milijuna juana.

“China Life duboko žali zbog vijesti i osigurat će odštetu i sve druge povezane usluge”, rekao je glasnogovornik kompanije.

New China Life Insurance Co. Ltd. dat će odštetu za devet putnika u iznosu od oko milijun juana, a šangajska China Pacific Insurance Co., Ltd. kazala je da je isplatila prvu odšetu od 525.000 juana (84.500 dolara) u srijedu, dodaje Xinhua.

Satelitske snimke otkrile 122 objekta u moru

Malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein rekao je na konferenciji za tisak da je sada važno da se potvrdi da su pronađeni ostaci dijelovi nestalog zrakoplova. “Imamo četiri odvojena traga sa snimaka satelita, iz Australije, Kine i Francuske, koji pokazuju moguće ostatke. Sada je ključno povezati te ostatke s MH370”, rekao je Hussein.

Najnovije satelitske snimke tvrtke Airbus Defence and Space, odjela Airbus grupacije, prikazuju 122 moguća komada zrakoplova na 400 četvornih metara površine oceana, u rasponu od jednog do 23 metra dužine.

Deseci zrakoplova iz Australije, SAD-a, Novog Zelanda, Kine, Japana i Južne Koreje proteklih su dana pretraživali vode oko 2.500 kilometara jugozapadno od Pertha ne bi li ugledali olupinu Boeinga 777 koji se vjerojatno srušio tisućama miljama od svoje predviđene rute.

Zrakoplov na letu MH370 malezijske aviokompanije izgubio se s radara 8. ožujka, manje od sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking s 227 putnika i 12 članova posade, među kojima je više od 150 Kineza, i misteriozno nestao i od tada se za njim intenzivno tragale spasilačke posade čak 26 zemalja.

Mjesto rušenja, u južnom dijelu Indijskog oceana, tisućama je milja udaljeno od trase na kojoj se zrakoplov trebao nalaziti i mnogo ključnih pitanja o tome kako je tamo završio još nema odgovore.

Izvor: Index.hr