fbpx

Nužna izgradnja novoga groblja u Crnom

U različitim oglasnicima u medijima sve češća je prodaja grobnica. U Zadru posebice, jer nove grobnice zbog ograničenih kapaciteta Novog gradskog groblja nije moguće kupiti, osim u smrtnom slučaju.

Nužnost izgradnje novoga groblja u Crnom sve je veća, potvrdio nam je i direktor zadarskih Nasada Lenko Ugrinić:

” Vrlo je kritična situacija, trebamo skratiti proceduru i osigurati sredstva za izgradnju novoga groblja u Crnom što prije. Sad ide DPU, 2015. se očekuje izrada idejnog projketa, zatim i glavnog u cilju dobivanja lokacijske dozvole kako bi te godine i glavni projekt mogao biti dobiven. Tek tada bi trebali osigurati sredstva i zakopati prvu lopatu. Mogle bi proći i 3-4 godine do tada, u najboljim uvjetima …”

Postoji još mogućnost širenja Novog groblja na susjedne parcele u Ričinama, tu bi se moglo dobiti još 200-injak grobnica, dodaje Ugrinić, no te parcele treba otkupiti odnosno osigurati za to sredstva u gradskom proračunu. Gradsko groblje trenutačno raspolaže s 307 grobnica, ali po odluci Gradskog vijeća iz 2008.godine kupiti ih se može samo u smrtnom slučaju.

Dok je cijena nove grobnice s tri ukopna mjesta u zadarskim Nasadima 29.675 kuna bez PDV-a, u različitim oglasnicima ona je tri-četiri puta viša i kreće se u prosjeku oko 100 tisuća kuna, ovisno o lokaciji na samom groblju.

Izvor: HRT/ZDanas

Foto: Filip Brala/PIXSELL